Abadia de Saint-Laurent
Abbaye Saint-Laurent-lès-Cosne / Saint-Laurent-des-Aubats / S Laurentius / Longorotense

Nièvre

Cercador contacte

Nièvre

Aquesta canònica agustiniana tindria el seu origen en un monestir fundat per Wulfin cap el 530 en el lloc de Longrest, aquella casa tindria vincles amb la canònica de Saint-Hilaire-le-Grand de Poitiers (Viena) i també seria coneguda com Sant-Laurent i Saint-Hilaire. Al voltant del l’any 1000 hom troba el primer abat de la casa, Dongion. Cap el 1080 el bisbe d’Auxerre, Robert de Nevers (1076-1084) hi estableix formalment la Regla de Sant Agustí. Cap el 1100 l’antic monestir de Saint-Eusèbe d'Auxerre (Yonne) passava a dependre de Saint-Laurent, esdevenint un priorat seu. El 1147 una butlla del papa Eugeni III confirmava les nombroses possessions de l’abadia. Pel que fa als infortunis, cal destacar els estralls dels enfrontaments militars protagonitzats per Pere II de Courtenay (1199) el 1405 en el marc de la guerra dels Cent Anys i més endavant encara quedaria afectada per les guerres de Religió, el 1567. Malgrat tot l’abadia va continuar amb la seva activitat i en el segle XVII es va adherir a la congregació de França que va mantenir el lloc amb una mínima activitat fins poc abans de la Revolució, quan es va suprimir. Després l’església patiria un incendi (1816) i quedaria molt afectada, el 1928 es va perdre la portada romànica que es va vendre a un antiquari i finalment va quedar exposada al Philadelphia Museum of Art. El 1945 va caure el campanar agreujant la ruïna de l’edifici.

Saint-Laurent
Església de l'abadia de Saint-Laurent