Priorat de Saint-Étienne de Nevers
Prieuré Saint-Étienne de Nevers / S Stephanus Nivernensi

Nièvre

Cercador contacte

Nièvre

El priorat cluniacenc de Saint-Étienne de Nevers té el seu origen en un monestir femení fundat per sant Columbà (c540-615) esmentat en la narració de la seva vita, aquell monestir només era conegut indirectament per alguns documents posteriors però el 1974 es van trobar a l'església restes pertanyents a aquella època, entre les quals un mosaic amb la representació de sant Columbà, el que fa versemblant la narració esmentada. Després de l’extinció d’aquella primera casa, el 1063 Guillaume I de Nevers (comte entre el 1040 i 1083) i el bisbe Hug II van impulsar la seva reconstrucció introduint una comunitat de canonges regulars que va ser de curta durada, fins el 1068 quan Saint-Étienne fou cedit a l’abadia de Cluny (Saona i Loira). El 1097 es va formalitzar la fundació i dotació de la casa, ja cluniacenca, el document es va signar en presència del bisbe Gui de Nevers i altres prelats de la regió: Chalon, Auxerre i Chartres. El 1420 i amb motiu de la guerra dels Cent Anys, l’església es va salvar d’un incendi que va destruir completament la resta de dependències monàstiques. El 1534 fou nomenat François Le Bourgoin, el primer prior comendatari. El priorat va restar actiu fins la Revolució, quan tenia una comunitat de només cinc religiosos, l’església es va respectar tot i patir algunes mutilacions com ara el nàrtex i els campanars.

Saint-Étienne de Nevers

Sant Columbà (f)