Priorat de Saint-Désiré de Lons-le-Saunier
Prieuré de Saint-Désiré / Landi Sanerio / Desiderati Ledonensis

Jura següent >

Jura

Una butlla del papa Pasqual II de l’any 1107 que relacionava els béns de l’abadia de Baume-les-Messieurs (Jura) esmentava entre les seves possessions l’església de Saint-Désiré de Lons. Aquesta era una antiga fundació del bisbe Desideri de Besançon (Désiré, mort cap el 414) que va servir de lloc del seu enterrament i veneració. L’església fou donada a l’abadia de Baume per Thibert, senyor de Montmorot, l’any 1083. Hom desconeix quan es va fundar el priorat, el que és segur és que ja existia el 1147 quan l’abadia de Baume fou donada al monestir de Cluny (Saona i Loira). El 1255, un document del papa Alexandre IV esmenta el priorat de Saint-Désiré depenent de Baume. Es conserva l’església romànica amb una àmplia cripta de tres naus, un conjunt que amb el pas del temps ha patit moltes alteracions en la seva estructura, algunes per causes de força major, com ara un incendi del 1595, altres per adaptar-la als nous corrents i també les que van resultar de les modificacions d’ús en temps de la Revolució. Les dependències priorals es van destinar a seu de la Prefectura del Jura, amb més modificacions que van incloure l’església, també s’han portat a terme obres de consolidació i restauració.

Saint-Désiré
Església de Saint-Désiré, a Lons-le-Saunier