Jura

Cercador contacte Facebook

Silezia / Saint-Lothain

Altres monestirs

Priorat de Saint-Nithier de Clairvaux

Saint-Nithier de Clairvaux

Priorat cluniacenc fundat al segle XI des de l'abadia de Gigny (Jura) i del que hom coneix priors des del segle XIII. Secularitzat el 1766.

Priorat de Saint-Christophe de Ruffey

Saint-Christophe de Ruffey

Aquest priorat fou fundat des de l’abadia de Saint-Bénigne de Dijon (Costa d'Or) després que aquest monestir hagués rebut en donació un alou en el lloc de Ruffey i hi aixequés una capella que fou dedicada a sant Cristòfol. El petit priorat de tipus rural va canviar de mans i finalment, el 1092, esdevingué propietat de l’abadia cluniacenca de Saint-Marcel-lès-Chalon (Saona i Loira). Durant el segle XVI la capella fou decorada amb pintures murals, que en el darrers anys s’han descobert i restaurat.

Decoració renaixentista

Convent dels Jacobins de Poligny

Jacobins de Poligny

El 1241 el comte de Borgonya Otó III (1208-1248) va començar la construcció d’una església en aquest lloc, però abans d’acabar l’obra el promotor va morir. Fou la seva germana Alix qui es va encarregar d’acabar-la i el 1271 va fer venir els dominics per ocupar el lloc. Els jacobins van estar al front del convent fins la Revolució, quan el van haver d’abandonar. L’església va tenir posteriorment diversos usos i ara està ocupada per la cooperativa Caveau des Jacobins, al lloc del convent hi ha una escola.

Jacobins de Poligny

Jacobins de Poligny

Jacobins de Poligny
Jacobins de Poligny
Jacobins de Poligny

Comanda de Salins

Salins

La casa templera de Salins es va establir en aquest lloc gràcies al suport de Renald III de Borgonya entre els anys 1140 i 1145, el 1260 va obtenir la categoria de comanda amb tres cases sota la seva jurisdicció. Quan es va suprimir el Temple, el lloc va passar als hospitalers, que s’hi van mantenir fins la Revolució, ara el lloc està ocupat per habitatges particulars.

Salins

Col·legi de Saint-Jérôme, Dole

Saint-Jérôme de Dole

Col·legi fundat entre el 1494 i 1499 pel monjo cluniacenc Antoine de Roche que va estar al front de la institució fins que es va retirar a l’abadia de Cluny, el 1504. En aquest centre hi arribaven alumnes de les diferents abadies i priorats cluniacencs esdevenint un lloc de prestigi. La capella es va consagrar el 1520, les seves dependències foren renovades el 1702. Amb la Revolució el lloc fou venut i entre el 1826 i 1978 va estar ocupat per una comunitat de l’orde de la Visitació.

Col·legi de Saint-Jérôme de Dole

Convent dels Cordeliers de Dole

Cordeliers de Dole

Convent franciscà fundat el 1372 a instàncies de Jean i Thiébaud de Rye i la comtessa Margarida de Borgonya amb l’aprovació del papa Gregori XI. Fou una de les cases masculines que va adoptar la reforma de Coleta de Corbie. El 1636, després d’un setge i episodi de pesta, el convent va quedar amb només dos frares. Durant el segle XVIII es van fer importants obres de renovació de les seves estructures. El 1791, a causa de la Revolució, el convent fou clausurat i venut, el lloc es va destinar a diferents usos, entre els quals del de Palau de Justícia.

Cordeliers de Dole
Cordeliers de Dole

Comanda de Dole, o de Falletans
(Commanderie du Temple-lez-Dole / Templum juxta Dolam / Phaletans)

Falletans

Aquesta casa templera fou fundada entre el 1132 i 1135 pel comte Renald III de Borgonya, fou un establiment important que va servir de residència a Beatriu de Borgonya, esposa de Frederic Barba-roja mentre aquest lluitava a la Tercera Croada, on va morir. Quan es va suprimir el Temple, el lloc va passar als hospitalers. La casa fou suprimida i venuda el 1791. Havia estat un centre poderós amb diverses construccions envoltades d’una muralla, ara només es conserven escasses restes i molt modificades.

Abadia de Notre-Dame del Grandvaux
(Abbaye du Grandvaux / Priorat del Grandvaux / Grandis Vallis / Grandivallense)

Abadia de Grandvaux

El priorat del Grandvaux fou fundat des del monestir de Condat (o Saint-Oyend, Jura) a l’època que aquest centre estava governat per l’abat sant Antidiol (510-533) successor de sant Eugend. Aquella primera fundació havia desaparegut a començament del segle XI. El 1172 fou fundat un nou monestir a iniciativa de Géraud I comte de Mâcon i de Vienne que va fer venir una comunitat de canonges agustinians des de l’abadia d'Abondance (Alta Savoia). El 1226 el papa Honori III va posar Grandvaux sota la seva protecció. El 1244 després d’un intercanvi de possessions entre Abondance i Saint-Claude (Jura) Grandvaux, que es trobava en profunda decadència, va passar a dependre d’aquesta darrera abadia en qualitat de priorat seu, el que li va donar estabilitat. Va ser propietat de Saint-Claude fins la Revolució, quan aquell monestir ja s’havia convertit en seu episcopal.

Cartoixa de Notre-Dame de Bonlieu

Cartoixa de Bonlieu
Cartoixa de Bonlieu
Dibuix publicat a Histoire de l'abbaye et de la
terre de Saint-Claude
, 1892

Sant Antidiol (510-533) abat del monestir de Condat (o Saint-Oyend, Jura) va fundar en aquest lloc un petit monestir o priorat que més endavant es va perdre, al segle XII el lloc era de propietat particular. Cap el 1172 Tibert II de Montmort va impulsar el renaixement del monacat en aquell indret i va fer venir una comunitat cartoixana, la nova fundació es va beneficiar de donacions diverses, entre les quals unes terres properes a l’abadia del Grandvaux que foren motiu de disputa entre aquella casa i els cartoixans durant molts anys. El monestir es va reedificar durant el segle XVIII, la seva activitat va acabar amb la Revolució, el 1791.

Bellevaux
Vista de Lons-le-Saunier