Monestir de Lauconne / Priorat de Saint-Lupicin
Lauconense / S Lupicini

Jura següent >

Jura

El monestir de Lauconne (que després seria conegut con Saint-Lupicin) fou fundat des del monestir de Condat en un lloc proper d’aquest, a ponent. És una de les primeres fundacions dels Pares del Jura, feta en vida del seus fundadors, els germans sant Romà i sant Lupicí, cap l’any 445 seguint aquell mateix model. Lupicí fou l’abat de Condat des de la mort de Romà, a finals de la seva vida va delegar les seves funcions a Minase (que més endavant el succeiria) i va sovintejar les estades a Lauconne. El 480, any de la seva mort, fou enterrat al monestir de Lauconne. Des de bon començament l’església del monestir tenia també funcions parroquials. Durant els segles XI i XII es va refer totalment l’edifici, obra que amb les modificacions i restauracions efectuades amb el pas del temps és la que podem veure.

Monestir de Lauconne
Església de Saint-Lupicin
Antic monestir de Lauconne

Pares del Jura

Sant Lupicí

Lupicí, un dels pares del Jura, va néixer a finals del segle IV en la regió de Bugey (departament d’Ain) era germà de sant Romà, després de la mort de la seva esposa va decidir anar a trobar a Romà que s’havia retirat com eremita a Condat on es va desenvolupar un primer assentament monàstic conegut amb el mateix nom de Condat i després amb el de Saint-Oyend i finalment com Saint-Claude. Cap el 445 van fundar una nova casa a Lauconne. Lupicí va portar una vida molt estricta, especialment pel que fa al menjar i el vestir, que va reduir al mínim indispensable. A la mort de Romà es va posar al front dels monestirs que havien fundat. Lupicí va morir el 480 i fou enterrat a Lauconne, monestir que més endavant portaria el seu nom: Saint-Lupicin.

Saint-Claude
Sant Lupicí
Il·lustració publicada a Histoire de l'abbaye de Saint-Claude (1954)

El 1689 es van descobrir prop de l’altar les restes d’un enterrament identificat-lo amb una placa de plom amb una inscripció del segle VII com la de sant Lupicí, peça que es conserva al museu de la catedral de Saint-Claude. A la Biblioteca Nacional de França es conserva un evangeliari que procedeix d’aquesta església que ha estat datat entre el 835 i 845 que conserva unes cobertes d’ivori, la coberta anterior presenta uns àngels sostenint una creu a sota dels quals es troba una imatge de Crist envoltada d’escenes evangèliques, la coberta posterior té la mateixa estructura amb la imatge central de la Mare de Déu i escenes de la vida de Jesús.

Inscripció de l'abat Lupicinus, ara a Saint-Claude

Saint-Claude