Monestirs
Monestirs d'Occitània
Comanda del Masdéu
Commanderie du Mas Deu
< anterior Inici França Occitània Pirineus Orientals

següent >

castellano
cercador contacte

Rosselló
Trullars / Trouillas

Aquest lloc fou lliurat a l’orde del Temple l’any 1133, els templers ja hi havien establert una casa l’any 1138, el primer comanador conegut de Masdéu és Arnau de Sant Ciprià (1145-1155). Aquest va esdevenir un centre important a la regió i amb el temps els templers van establir una sèrie de sotscomandes, masos o priorats vinculats a aquest lloc: Mas de la Garriga, Sant Hipòlit, Corbós, Centarnac, Palau del Vidre (1144), Bages (1146), Perpinyà (1180), Orla (1212?); a més tenien altres possessions i béns (com ara molins i forns) que s’estenien sobretot al Rosselló i Conflent. Malgrat la importància que va agafar la casa de Perpinyà, el Masdéu fou el centre administratiu dels béns del territori, integrat sobretot per explotacions agrícoles i, menys importants, pastures. Pel altra banda a finals del segle XII van portar a terme treballs de dessecament d’alguns dels nombrosos aiguamolls del Rosselló.

El Masdéu
L'església medieval de la comanda

Templers


Hospitalers


 

El Masdéu
La comanda del Masdéu
El Masdéu
La comanda del Masdéu

A partir del 1307 els templers foren perseguits i es va dissoldre l’orde, el darrer comanador templer del Masdéu, Ramon Saguàrdia, va retirar-se en aquesta comanda un cop dissolt el seu orde. La casa va passar a estar administrada per l’Hospital, els hospitalers van mantenir-se en aquest lloc fins la Revolució. Després va passar a mans particulars i es va dedicar a l’agricultura. Les construccions, que van patir modificacions i ampliacions amb el decurs dels segles, van arribar en relatiu bon estat fins a començament del segle XX, però l’any 1945 en un dels darrers episodis de la guerra, l’exèrcit alemany va fer volar els edificis de l’antiga comanda, que s’havia convertit en polvorí.

El Masdéu
La comanda del Masdéu

Bibliografia:
- FUGUET SANS, Joan (2005). Templers i hospitalers, IV. Barcelona: Rafael Dalmau Ed.
- FUGUET SANS, Joan (1995). L'arquitectura dels templers a Catalunya. Barcelona: Rafael Dalmau Ed.
- OLIVER, Andreu (1994). Les obres dels Templers del Masdéu (ss. XII-XIV). A Actes de les primeres jornades sobre els ordes religioso-militars als Païssos Catalans (segles XII-XIX). Diputació de Tarragona
- PLADEVALL I FONT, Antoni (1993). Comanda del Masdéu. A Catalunya románica. Vol. XIV. Barcelona: Enciclopèdia Catalana
- VINAS, Robert (2010). Le procès des Templiers du Roussillon. Pollestres: Tdo Editions
 

Situació:

Prop de la carretera de Tuïr a Elna, al sud de Perpinyà i dins el terme de Trullars

Baldiri B. - Juliol de 2013