Monestirs
Monestirs d'Occitània
Abadia de Sant Genís de Fontanes
Abbaye de Saint-Génis-des-Fontaines
< anterior Inici França Occitània Pirineus Orientals

següent >

castellano
cercador contacte

Rosselló
Sant Genís de Fontanes / Saint-Génis-des-Fontaines

Fundació

Es tracta d’un monestir força antic. La primera notícia és del 819, un document d’on es dedueix que havia estat fundat cap l’any 800 i anomena el seu fundador: el monjo hispà Sentimir. Anys després (entre el 858 i 868) l’establiment monàstic va patir un atac dels normands. Un document atorgat pel rei Lotari I el 981 fa constar que s’havia rehabilitat, a més de confirmar-li moltes possessions.

Sant Genís de Fontanes
Façana de l'església


Benedictins

Sant Genís de Fontanes
El portal

Sant Genís de Fontanes
Interior de l'església


Puixança

Hom té constància que el 1127 es va consagrar una nova església. Segueixen diverses manifestacions que demostren que el lloc estava sota la protecció dels comtes i de la corona catalana i aragonesa. La prosperitat es va allargar durant els segles XIII i XIV.

 

Sant Genís de Fontanes
El claustre

Sant Genís de Fontanes
Capitell de la pica beneitera


Decadència

Al segle XV apareixen els abats comendataris que ajudaren a la decadència del lloc. El 1507 el papa Juli II (1443-1513) el va unir a Montserrat, que intervenia en el nomenament dels abats. Aquesta dependència s’allarga fins l’extinció definitiva del centre a causa de la Revolució Francesa.

Sant Genís de Fontanes
Ossari a la façana

Sant Genís de Fontanes
Ossari a la façana


La restauració

Els béns de l’abadia foren venuts el 1796, va passar a utilitzar-se per activitats agrícoles lligades a la vinya. El claustre, no protegit, es va desmuntar en la seva major part entre el 1924 i 1926 passant al mercat antiquari i d’aquí a mans particulars. El claustre recuperat i restaurat es va inaugurar el 1988.

Sant Genís de Fontanes
Relleu de la façana

Sant Genís de Fontanes
Làpida de Dolça de Montroig (1271)
A la façana


L’església

L’església és el resultat de diverses intervencions fetes sobre un edifici força antic. Els murs són del segle XI, sobre basament més antic. És un edifici d’una nau amb creuer, amb tres absis.

Sant Genís de Fontanes
El transsepte

Sant Genís de Fontanes
La llinda del portal


El claustre

El claustre de Sant Genís és de data incerta, alguns l’han situat en el segle XI, tot i que el més probable és que fos aixecat entre el 1271 i 1281. A causa de l’abandó de l’abadia pels monjos i la seva venda, una part va anar a mans particulars, mentre que l’altra va anar a parar al Museu d’Art de Filadèlfia. Amb tot això es van fer còpies de les columnes i capitells que es van arribar a confondre entre ells. Després de la recompra del claustre remuntat a Sant Genís es van poder identificar les peces antigues i separar-les de les còpies. Actualment només quatre capitells es conserven fora (a Filadèlfia) i han estat substituïts per còpies.

Sant Genís de Fontanes
El claustre

Sant Genís de Fontanes
Capitell del claustre


Mobiliari

El portal de ponent correspon a la reconstrucció de1 1127. En la seva construcció es va utilitzar un relleu de pedra anterior (1019-20), procedent d’un retaule, com a llinda. Aquesta peça representa al centre un Crist en una màndorla sostinguda per dos àngels. Als costats es troben dos grups de tres apòstols. Als costats del portal hi ha encastats al mur diverses pedres esculpides, inscripcions i ossaris.

Sant Genís de Fontanes
Retaule major

Sant Genís de Fontanes
Epitafi de l'abat Ramon (1197)


L’església conserva diversos retaules. És presidida pel retaule major del segle XVII. També conserva una pintura que representa la Mare de Déu de Montserrat, del 1644. que recorda el lligam amb el monestir del Bages.

La pica beneitera es troba sobre un bell capitell procedent de
Sant Andreu de Sureda.

Sant Genís de Fontanes
Mare de Déu de Montserrat


Bibliografia:
- Pere
Ponsich. Catalunya Romànica. Vol. XIV. El Rosselló. Enciclopèdia Catalana. Barcelona, 1993.
- Louis Boulet, Raymond Barde. L’Abbaye romane de Saint Genis que l’on dit des Fontanes. La Mandorle. Saint-Genis des Fontaines, 2005

 

Situació:

L'abadia benedictina de Sant Genís està situada a la població francesa del mateix nom, als peus de l'Albera

Baldiri B. - Octubre de 2009 / Actualitzat desembre de 2010