Monestir de Saint-Germain de Montfaucon
Mons Falconis
< anterior Inici França Gran Est Mosa següent >

Mosa

Sant Valdric hauria fundat cap el 587 el monestir de Montfaucon en el lloc que havia triat per retirar-se per practicar l’eremitisme i on es va aplegar una comunitat de seguidors. Valdric era fill de Sigebert I i germà de santa Bova, amb qui també va fundar el monestir de Saint-Pierre-des-Dames de Reims. Gràcies a la influència de Valdric el lloc es va desenvolupar amb rapidesa, en aquesta casa es va formar sant Vandregisil, que després fundaria l’abadia que porta el seu nom (Saint-Wandrille de Fontenelle, Sena Marítim). Durant la primera meitat del segle VIII el monestir va quedar abandonat a causa de les guerres que afectaren el territori. La restauració de Saint-Germain va arribar en època de Carlemany amb la creació d’una col·legiata, que en endavant s’encarregaria del lloc. La casa patiria un incendi el 1552 però la col·legiata es va mantenir fins la Revolució, després tindria funcions parroquials fins la Primera Guerra Mundial, quan l’església i tot el poble de Montfaucon va quedar en ruïnes i es va haver de reconstruir en un altre indret. Al costat de les ruïnes de l’antiga col·legiata, abans monestir, el 1937 els americans hi van aixecar un monument commemoratiu de la batalla.

Montfaucon
Ruïnes de la col·legiata de Saint-Germain

Prebenedictins ?

Montfaucon

Montfaucon
Escut de la col·legiata de Montfaucon
Segons l'Armorial général de France (s XVIII)

Sant Valdric
(Baudry, Baldric, Baldéric)

La tradició diu que Valdric era fill del rei franc Sigebert I (535-575) i germà de santa Bova. Valdric es va voler retirar com a solitari i amb l’ajuda d’un falcó va trobar el lloc adient (Montfaucon) per establir-se, amb el pas del temps en aquell lloc hi va fundar una comunitat monàstica que va posar sota l’advocació de Saint-Germain. Abans ja havia col·laborat amb la seva germana Bova en l’establiment del monestir de Saint-Pierre-des-Dames de Reims. Sant Vandregisil (Wandrille, c600-668) el fundador de l’abadia de Fontenelle, fou deixeble seu. Va morir a Reims i fou enterrat a Saint-Pierre-des-Dames, però més endavant les seves despulles s’haurien traslladat a Montfaucon.

Valdric
Sant Valdric