Monestirs del
País del Loira
Abadia de Notre-Dame de l’Épau
< anterior Inici França País del Loira Sarthe següent >

Sarthe

Es tracta d’una casa cistercenca fundada a iniciativa de Berenguera de Navarra, filla de Sanç VI i reina consort d’Anglaterra pel seu casament amb Ricard I Cor de Lleó. Un cop va quedar vídua (1199) es va retirar a Le Mans, al castell comtal del Maine. Fou des d’aquest lloc que va impulsar la creació de la nova casa cistercenca, fet que es va materialitzar el 1229. Berenguera va morir el 1230 i el 1234 fou enterrada a la sala capitular de l’abadia que havia fundat. Fou en aquesta època, el segon quart del segle XIII, que es van aixecar bona part de les dependències monàstiques que es trobaven al voltant del claustre i també es va començar a aixecar l’església.

L'Épau
L'abadia de l'Épau

L'Épau

L'Épau
Abadia de l'Épau
Louis Boudan, 1695
Bibliothèque nationale de France

La inestabilitat causada per la guerra dels Cent Anys va aconsellar la comunitat a deixar el monestir i traslladar-se a Le Mans (1364), l’any següent la casa fou destruïda pels mateixos habitants de Le Mans, situada molt a prop, per por que el lloc fos utilitzat com a plaça forta per atacar la ciutat. A finals d’aquell segle i durant la primera meitat del XV es va procedir a la seva restauració, pràcticament en la seva totalitat, durant els segles següents es va seguir amb l’obra constructora. El 1672 la tomba de la fundadora fou traslladada a l’església. La vida conventual va acabar a causa de la Revolució i el 1791 el lloc fou posat a la venda i va esdevenir una explotació agrícola. El 1821 la tomba reial fou traslladada a la catedral de Le Mans des d’on va tornar a l’abadia l’any 1970, el monestir era ja de propietat pública des del 1958.

L'Épau
Creuer amb l'escala al dormitori