Monestirs
Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Berteaucourt-les-Dames. Notre-Dame de Berteaucourt
(Bertolcurtis, Beltoniscurtis)
< anterior Inici França Hauts-de-France Somme següent >
castellano
cercador contacte facebook

Somme

Una llegenda explica la fundació del monestir vinculant-la amb l’abat de Saint-Martin de Pontoise (Oise), sant Gualteri (Gautier de Pontoise, c1030-1099) que hauria vingut a causa d’una aparició de la Mare de Déu encomanant-li la fundació d’un monestir femení en aquest lloc de Berteaucourt, on va arribar per instal·lar-se en una antiga capella ja existent fins que fou expulsat pels propietaris del lloc. Després de la mort del sant, unes nobles dones, Godelinde i Helwige van fer-se amb aquell lloc on finalment fundaren el monestir, acabant l’obra començada per l’abat de Pontoise. La fundació es va formalitzar l’any 1095 i Godelinde en fou la primera abadessa. L’església monàstica, que encara es conserva tot i que parcialment, fou consagrada per sant Godofred (bisbe d’Amiens entre el 1104 i 1115).

Berteaucourt
Façana de l'església de l'abadia de Berteaucourt


Benedictines

 

Berteaucourt
Abadia de Berteaucourt
Portal de ponent de l'església

Berteaucourt
Abadia de Berteaucourt
Portal de ponent de l'església


Aviat va aplegar un considerable patrimoni, que li fou confirmat el 1108 per bisbe Godofred, el 1140 pel també bisbe Guarinus (1127-1144) i el 1176 pel papa Alexandre III que també li va atorgar beneficis, com ja havia fet anteriorment el papa Pasqual II. A finals del segle XIV i en el segle XV el lloc es veié afectat per esdeveniments bèl·lics i episodis de pesta, el 1414 la comunitat es va refugiar a la casa que tenien a Abbeville. El segle XVI va patir una greu crisi pel relaxament de costums i a començament del segle següent, el 1603 Angélique d’Estrées (c1570-1634) era abadessa de Berteaucourt (i també de Maubuisson, Val d’Oise), en el que és considerat un moment d’especial relaxament de la vida conventual tant en una com l’altra casa, fins i tot corre la llegenda que l’abadessa era mare de dotze fills. Berteaucourt pràcticament va desaparèixer com a casa de religioses.

Berteaucourt
Abadia de Berteaucourt
Portal de ponent de l'església


El segle XVII va patir un altre episodi de guerra i el 1642 la comunitat hagué de refugiar-se a Abbeville, en aquesta època la casa fou reformada, establint amb rigor l’observança de la Regla i amb l’arribada de monges del monestir de Saint-Pierre de Montmartre (París). El 1662 la comunitat retornava a Berteaucourt. La Revolució va acabar amb la vida comunitària, els béns foren venuts i l’església va quedar molt malmesa, tant pel que fa al mobiliari com les seves estructures, va quedar pràcticament en ruïna fins que el 1842 va començar la seva restauració. A banda de l’església reconstruïda encara es conserva una part de les dependències conventuals, d’època moderna.

Berteaucourt
Abadia de Berteaucourt
Façana sud

Berteaucourt
L'abadia de Berteaucourt
Dibuix publicat a Description historique et
pittoresque du département de la Somme
(1835)


Berteaucourt
Abadia de Berteaucourt
Finestral romànic

Berteaucourt
Abadia de Berteaucourt
Portal sud

Berteaucourt
Abadia de Berteaucourt
Portal sud


Berteaucourt
Abadia de Berteaucourt

Berteaucourt
Planta de l'església de Berteaucourt
Dibuix publicat a Congrès archéologique de France. IC Session (1937)

Berteaucourt
Escut de l'abadia de Berteaucourt
Segons l'Armorial général de France (sXVIII)
Bibliothèque nationale de France


Bibliografia:
- BECQUET, Dom Jean (1978). Abbayes et Prieurés. Revue Mabillon. Núm. 273
- DESHOULIÈRES, M. (1937). Berteaucourt-les-Dames. Congrès archéologique de France. IC Session. París: Picard
- DISDIER, M.-Th. (1935). Berteaucourt-les-Dames. Dictionnaire d’Histoire et de Géographie Ecclésiastiques. Vol. 8. París: Letouzey et Ané
- DUSEVEL, H. (1836). Description historique et pittoresque du département de la Somme. Vol. 1. Amines/París: Ledien/Lance
- GUÉRIN, Paul (1888). Les Petits Bollandistes. Vol. IV. París: Bloud et Barral

 


Situació:

Berteaucourt-les-Dames es troba al nord-oest d'Amiens

Baldiri B. - Agost de 2016