Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Notre-Dame de Ham
(Hamum)
< anterior Inici França Hauts-de-France Somme següent >

Somme

Originàriament era una canònica secular, però el 1108 Odó, el senyor de Ham, la va cedir al bisbe Balduí de Noyon que hi va instaurar una canònica regular que el papa Pasqual II va erigir en abadia. El primer abat, Huldon, procedia de Saint-Martin-aux-Bois (Oise). A causa de les invasions normandes, les relíquies de Wanengus (Waneng), el fundador de l’abadia de la Trinité de Fécamp (Sena Marítim) foren transportades al comtat de Vermandois i després de diverses vicissituds es conservaven i veneraven a l’abadia de Ham. La casa va patir dels infortunis de l’època, especialment els anys 1411 i 1557. Aquesta casa estava vinculada a l’abadia de Saint-Víctor de París.

Ham
Abadia de Ham
Façana de l'església restaurada

Canonges
agustinians

Congregació
de França

Ham
Abadia de Ham

Ham
Abadia de Ham
Dibuix de la cripta publicat a Guide du touriste à Ham

A partir del 1533 va passar a tenir abats comendataris i del 1641 a pertànyer a la Congregació de França. El 1760 l’església fou víctima d’un incendi. La casa fou suprimida arran de la Revolució i el 1791 els seus béns foren venuts. Durant el segle XIX es van fer obres de restauració a l’església però el 1918 va tornar a quedar en ruïnes. Actualment hi ha una construcció renovada.

Ham
Escut de l'abadia de Ham