Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Saint-Martin de Laon
Abbaye Saint-Martin de Laon / S Martinus Laudunensis
< anterior Inici França Hauts-de-France Aisne següent >

Aisne

L’antiga església de Saint-Martin de Laon estava a càrrec d’una comunitat de clergues seculars quan Barthélemi de Joux, bisbe de Laon entre 1113 i 1151, la va regularitzar. Malgrat això el resultat no fou el desitjat i el 1119 hi va intervenir sant Norbert, estretament relacionat amb el bisbe, amb la voluntat de posar-se al seu davant però l’acció fou contestada pels canonges que volien mantenir el seu estatus de vida, molt lax, i el van refusar. Aquest rebuig va motivar que Norbert es dirigís a Prémontré on el 1120 va fundar una nova abadia, que esdevindria el cap de l’orde canonical dels premonstratencs. El 1124 el bisbe Barthélemi de Joux va prendre la iniciativa i va donar Saint-Martin al nou orde amb la condició que restés sota l’obediència dels bisbes de Laon. Norbert va nomenar el primer abat d’aquesta casa, Gautier (Galterus).

Saint-Martin de Laon
Façana de l'església de Saint-Martin de Laon

Premonstratencs

Portal central de l'església

Barthélemy
El bisbe Barthélemy de Joux, que va intervenir en la fundació del monestir
Il·lustració d'Antiquités et monuments du département de l'Aisne IV (1882)
Bibliothèque nationale de France

Inicialment era una casa doble, amb una comunitat femenina que aviat es va traslladar a un altre indret. L’abat Gautier va intentar la fundació d’un nou monestir a Lisboa (São Vicente de Fora) però finalment l’afer no va reeixir i la casa portuguesa va esdevenir una canònica agustiniana. El 1131 el papa Innocent II, de pas per l’abadia, va confirmar la fundació i els seus béns. A la mort de Barthélemy de Joux, l’abat Gautier va ocupar el càrrec de bisbe, entre el 1151 i 1153. Des de Saint Martin es van impulsar també altres fundacions, coma ara l'abadia de Valchrétien (Aisne), la de Thenailles (Aisne), propera a aquesta i ara pràcticament desapareguda, o la de Notre-Dame de La Casedieu (Gèrs). Durant la segona meitat del segle XII es va aixecar l’església. Per la seva història i proximitat amb Prémontré va prendre un protagonisme especial dintre de l’orde premonstratès i hom la considera la segona en ordre d’importància. Va tenir continuïtat fins la Revolució, quan la comunitat va haver d’abandonar el monestir. L’església es va mantenir en qualitat de parròquia i les dependències monàstiques foren adaptades com a centre assistencial (Hôtel-Dieu), aquestes construccions van patir moltes modificacions, sobretot a causa de la Primera Guerra Mundial, però encara es conserven alguns elements antics.

Sepulcre d'una abadessa

Sepulcre d'un cavaller