Barthélemy de Joux, bisbe
Bartomeu de Jura, o de Viry
< índex castellano >

Personatge de família noble, de jove es va educar a l’entorn del bisbe Manassès II de Reims (1096-1106), oncle de la seva mare. Va ocupar càrrecs en aquesta diòcesi i en la de Laon d’on fou designat bisbe el 1113. Va trobar la ciutat i particularment el bisbat en plena decadència, el 1112 una revolta contra el bisbe Gaudri (1106-1112) havia acabat amb la seva vida. Va restaurar la pròpia diòcesi i les institucions religioses que en formaven part, per aquesta tasca va reclamar l’ajuda de Norbert de Xanten i aquesta col·laboració va acabar a amb la fundació de l’abadia de Prémontré (Aisne), el 1120. Pel que fa al monaquisme, va tenir una intensa activitat fundadora o reformadora, va intervenir en la fundació de l’abadia de Cuissy (Aisne), l’abadia de Thenailles (Aisne), i la recuperació de Saint-Martin de Laon (Aisne), totes premonstrateses, entre altres. També va recolzar la implantació de cases de la Cartoixa i del Cister. Va abandonar el càrrec episcopal el 1151 per retirar-se al monestir cistercenc de Foigny, on va morir cap el 1157.

Prémontré
Abadia de Prémontré (Aisne)