Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de La Victoire de Senlis
Notre-Dame-de-la-Victoire / Victoria
< anterior Inici França Hauts-de-France Oise següent >

Oise

Aquesta canònica es va aixecar per a celebrar la victòria militar de Felip II de França (1180-1223) en la batalla de Bouvines de l’any 1214, en la que hi va participar activament Garí (c1157-1227) qui, entre altres càrrecs, fou bisbe de Senlis. La fundació es va materialitzar el 1222 i hi va participar el mateix bisbe Garí. La primera comunitat de dotze canonges procedia de Saint-Victor de París. El mateix any el papa Honori III confirmava la fundació, les possessions i privilegis i posava la casa sota la protecció de la Santa Seu. El nou monestir va quedar vinculat i sota la tutela de la casa mare de París. El 1225 encara el bisbe Garí consagrava la seva església. El 1287 La Victoire es va separar de Saint-Victor de París i va quedar sota la jurisdicció episcopal.

La Victoire
Ruïnes de l'església

agustinians

Bouvines
Batalla de Bouvines
Segons Les grandes Chroniques de France (s XV)

La Victoire

Durant el primer quart del segle XV i a causa de la guerra dels Cent Anys, la comunitat va haver d’abandonar l’abadia i refugiar-se temporalment a la ciutat de Senlis. A mitjan del segle XVI va passar a estar sota el règim de comenda, alhora que tornava a quedar sota la influència de Saint-Víctor entrant a formar part de la congregació del mateix nom. La canònica va desaparèixer a causa de la Revolució, el 1791 va passar a mans particulars i poc després començava el seu enderroc, ara es conserva una part de la residència abacial, altres elements secundaris i restes de l’església, dels segles XV-XVI.

La Victoire

La Victoire