Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Saint-Vincent de Senlis
S. Vincentius Silvanectensis
< anterior Inici França Hauts-de-France Oise següent >

Oise

La fundació d’aquesta canònica fou promoguda per la reina Anna de Kíev (1024-1075), muller d’Enric I de França de qui va quedar vídua l’any 1060 i es va retirar a Senlis, el mateix any va restaurar una antiga església dedicada a sant Vicenç que feia temps que es trobava en ruïnes. El 1065 es consagrava l’església que es va dedicar a la Trinitat, la Mare de Déu i sant Vicenç. Hom desconeix la data de la fundació de la canònica tot i que segurament cal situar-la en el 1060 i la seva construcció es faria en paral·lel a la restauració de l’església. El fill de la fundadora, el rei Felip I de França, va atorgar privilegis a favor de la casa i els papes Calixt II (1119-1124) i el seu successor Honori II (1124-1130), van confirmar la fundació i els privilegis, altres personalitats de l’època també van col·laborar donant suport al nou assentament monàstic.

Saint-Vincent

agustinians

Congregació
de França

Saint-Maurice
Anna de Kíev, la reina fundadora

Saint-Vincent
Dependències del segle XVII

El 1138 Saint-Vincent va associar-se amb la canònica de Saint-Victor de París de qui mantindria una certa dependència. La reina Isabel d'Hainault (esposa de Felip August i reina entre 1180 i 1190) apartada de la cort i habitant a Senlis, va encarregar-se de la reconstrucció dels edificis de la canònica. Al segle XV es trobava en decadència, tant a causa de les guerres que afectaren el territori com pel relaxament de la disciplina. El 1536 va prendre el càrrec el primer abat comendatari, nomenat sense la participació dels canonges. Saint-Vincent va participar en el moviment de reforma de les canòniques que es va desenvolupar durant la primera meitat del segle XVII i que donaria pas a la Congregació de França encapçalada per l’abadia de Sainte-Geneviève de París, on hi quedaria integrada.

Saint-Vincent
Capçalera de l'església

Desapareixeria com a casa monàstica amb la Revolució. Després de la seva utilització com hospital militar i caserna, el 1836 s’hi va fundar un centre d’ensenyament. Actualment es conserva l’església, el gruix de la seva construcció és del segle XII, tot i que ha patit modificacions, el claustre i altres dependències monàstiques pertanyen a una reconstrucció del conjunt, del segle XVII.

Saint-Vincent

Saint-Vincent