Priorat de Ripaille / Cartoixa de Vallon-Ripaille
Prieuré de Ripaille / Chartreuse de Ripaille-Vallon / Ripaliae / Annonciade

Alta Savoia següent >
cercador contacte

Alta Savoia

El 1410 Amadeu VIII de Savoia va donar la casa de camp que tenia a la riba del llac Léman a una comunitat de canonges agustinians amb la finalitat que hi instauressin un priorat, seguidament va disposar el necessari per adaptar el lloc a l’activitat monàstica. El mateix 1410 la fundació va rebre el vistiplau del bisbe de Lausana i el 1417 el papa Martí V posava la casa sota la seva protecció. A partir del 1434 Ripaille va esdevenir lloc de retir del fundador, que hi havia construït una residència, aquell any Amadeu VIII va fundar l’orde de Sant-Maurici que es va establir a Ripaille i que més endavant (1572) evolucionaria per formar l’orde de cavalleria de Sant Maurici i Sant Llàtzer. Amadeu VIII fou nomenat papa (antipapa Fèlix V) el 1439, va morir el 1451 i fou enterrat en aquest lloc. El 1536 el priorat fou víctima de les guerres de Religió i mai es va poder recuperar.

Sixt
El castell de Ripaille

agustinians

Cartoixans

Sixt
El priorat de Ripaille
Entrada al recinte
Sixt
Amadeu VIII de Savoia, el fundador del priorat de Ripaille
Il·lustració de Histoire généalogique de la royale maison de Savoie (1778)
Bibliothèques municipales de Chambéry

D'altra banda al sud-est de Ripaille s’havien establert cap el 1136-1137 els cartoixans on havien fundat la cartoixa de Vallon. Aquesta casa també va patir el 1536 els efectes de les guerres de Religió i la comunitat va haver de fugir i refugiar-se en altres cartoixes que no havien quedat afectades. El 1607, recuperada una certa normalitat, hi van poder tornar però es van trobar el lloc inhabitable i hom va posar el lloc de Ripaille en mans dels cartoixans que el 1623 s’hi van poder establir impulsant la cartoixa de l’Annonciade, més coneguda com cartoixa de Vallon-Ripaille, monestir que es va mantenir fins la Revolució, el 1793 ja s’havia abandonat.

Sixt
La cartoixa de Vallon-Rapaille