Canònica de la catedral de Grenoble. Notre-Dame

Isère següent >

Isère

La diòcesi de Grenoble és de fundació molt antiga, cap el 380. Hom considera que el seu fundador i primer bisbe fou sant Domní. La seva catedral fou la seu d’una comunitat de canonges regulars que sant Hug (bisbe de Grenoble entre el 1080 i 1132) va reorganitzar amb la finalitat de combatre males pràctiques pel que fa a l’observança, el 1136 el papa Innocenci II va sancionar els nous costums establint la obligatorietat de la vida regular i que el mateix bisbe havia de ser elegit entre els monjos o canonges regulars. Hi ha constància que en aquella època o, potser, ja anteriorment els canonges de la catedral seguien la Regla de Sant Agustí. A causa de les reticències del capítol pel que fa a l’observança de la regla, a mitjan del segle XIV, es registra una pugna que va derivar fins i tot en episodis violents. Finalment, i després de diverses peticions en aquest sentit, el capítol catedralici fou secularitzat amb la intervenció del papa Pau IV el 1557.

Catedral de Grenoble
La catedral de Grenoble

agustinians

Restes de construcció del segle XV

La catedral es va situar a tocar de la muralla de la ciutat del segle III, prop de la porta Viennoise. A partir del 1989 i arran de la construcció d’una línia de tramvia es van trobar i estudiar restes arqueològiques molt antigues, entre les que hi destaca un baptisteri del segle V que estaria encara en ús en època carolíngia, tot i que modificat. Adossats a la muralla es van bastir dues esglésies, el palau episcopal i el mateix baptisteri, un conjunt de construccions episcopals que es van anar modificant amb el pas del temps.

Baptisteri del segle V

Vitrall amb sant Bru i sant Hug