Sant Hug de Grenoble, bisbe
< índex castellano >

Hom relaciona aquest personatge amb l’establiment de la Grande Chartreuse i la fundació de l’orde de la Cartoixa. Hug hauria nascut el 1053 prop de Valence (a Châteauneuf-sur-Isère) després d’estudiar en aquesta ciutat, va esdevenir canonge de la seva catedral. El 1080 participava en un concili a Avinyó on hom el va proposar com a bisbe, va anar a Roma on fou ordenat pel papa. Un cop a la diòcesi de Grenoble, va esforçar-se en posar odre i regularitzar la situació de disbauxa en que es trobava. Havia ocupat el càrrec de bisbe a contracor i el 1083 es va retirar al monestir de la Chaise-Dieu (Alt Loira) on va vestir l’hàbit benedictí i hi va romandre un any, fins que el papa Gregori VII el va fer tornar a la seva diòcesi. L’any 1084 sant Bru de Colònia el va visitar per demanar-li el seu suport per fundar un nou establiment monàstic que esdevindria la Grande Chartreuse i seria l’origen del mateix orde de la Cartoixa. També va tenir una participació decisiva en la fundació de l'orde de Chalais, establert el 1101 al mateix massís de la Cartoixa. Hug va morir el 1132 i fou enterrat a Grenoble, seria canonitzat el 1134.

La Grande Chartreuse
Fundació de la Chartreuse
A Carthusian miscellany of poems, chronicles,
(1460-1500)
British Library Add MS 37049

Somni de sant Hug, amb els set estels que representen Bru i els altres sis primers monjos de la Chartreuse

El bisbe sant Hug rep Bru i els seus companys

Sant Hug dóna la Chartreuse als fundadors