Celler de Colombé-le-Sec
< anterior Inici França Gran Est Aube següent >

Aube

Per administrar les explotacions agrícoles dels monestirs, els cistercencs van establir unes unitats locals que feien aquesta tasca i que estaven situades al voltant de l’abadia, en alguns casos a considerable distancia, segons la situació i caràcter de les terres que administrava. Aquestes unitats productives s’anomenen granges, mot que aplega el conjunt d’edificis agrícoles, la residència pels seus ocupants i el conjunt de terres (cultius, prats, boscos...) que hi depenien. Habitualment les granges es posaven sota la direcció de monjos conversos. A més d’aquestes granges, les abadies mantenien més enllà dels recintes monàstics i les terres immediates altres establiments, com ara cases urbanes, molins i centres d’activitat industrial, com ara les forges.

Colombé-le-Sec
El celler de Colombé-le-Sec

Cistercencs

A Colombé-le-Sec, a una dotzena de km al nord de l'abadia de Claravall, es troba una de les granges més ben conservades d'aquest monestir, el celler de Colombé-le-Sec, encara dedicat a la vinya i el vi. Els cistercencs de Claravall s’hi van establir a finals del segle XII després d’adquirir un ampli conjunt de terres el 1194. El lloc ja estava en funcionament el 1202. Més endavant es van anar ampliant les possessions del celler, que l’abadia va mantenir fins la Revolució. El 1791 va passar a mans de l’Estat i seguidament el va vendre per continuar la seva explotació. A mitjan del segle XIX fou posat en valor i a començament del segle XX inventariat i protegit, especialment la bodega de la part inferior, un espai rectangular dividit en tres naus per dues files de cinc columnes i cobert amb voltes seguint el model del refetor dels conversos del monestir. A la part alta cal destacar-hi una capella amb un bell finestral d’on procedeix un tríptic de Jean Bellegambe (1509), venut al segle XX i ara al Metropolitan Museum de Nova York.

Colombé-le-Sec
Colombé-le-Sec