Canònica de Toussaints de Châlons-en-Champagne
Omnes Sancti de Insula / Châlons-sur-Marne
< anterior Inici França Gran Est Marne següent >

Marne

Abadia de canonges agustinians fundada pel bisbe de Châlons Roger II qui va adquirir els terrens pel nou establiment on hi van arribar els primers canonges el 1043, el 1044 obtenia la llicència papal de Climent II i el 1062 ja s’havia acabat la construcció de les seves dependències. Durant els decennis següents la casa va acumular un nombre important de propietats i béns, esdevenint un centre pròsper. Tot plegat es va veure afectat durant la guerra dels Cent Anys, el 1392 Châlons fou assetjat i per mor que el monestir estava situat extramurs, fou ocupat, saquejat i incendiat. La casa es va reconstruir però a l’època de la ocupació d’aquestes terres per l’exèrcit de Carles V (1544) es va ordenar el seu enderroc per motius de defensa quan es trobava en un estat precari. L’abat d’aquella època era Claude Godet qui es va encarregar de la reconstrucció de la canònica a l’interior de la ciutat, la nova església (ara també enderrocada) es va consagrar el 1554. El 1644 l’abadia es va integrar a la congregació de França. Suprimida amb la Revolució, el 1833 es va reconvertir en escola. Les dependències conventuals que hi quedaven van passar a mans particulars. En estat d’abandó, el 2016 fou víctima d’un incendi. Darrerament s’hi porta a terme una promoció immobiliària.

Toussaints
L'abadia de Toussaints de Châlons-en-Champagne