Abadia de Saint-Pierre d’Hautvillers
Altum Villare
< anterior Inici França Gran Est Marne següent >

Marne

Aquesta abadia fou fundada per sant Nivard (bisbe de Reims, c655-c669) a mitjan del segle VII, les fonts indiquen diferents dates, possiblement el 658. La tradició també diu que l’establiment s’hauria efectuat prop de les ruïnes d’un monestir d’època més antiga, destruït pels bàrbars. El seu primer abat fou sant Bercari, després fundador de Montier-Der (Alt Marne) seguit per sant Règul que també va ser bisbe de Reims i fundador del monestir de Saint-Pierre d’Orbais. Després de l’època fundacional, durant el segle VIII i bona part del IX, la casa va gaudir d’un llarg període de prosperitat, el 841 van arribar al monestir les relíquies de santa Helena una de les joies més preuades de la casa. Tot va acabar cap el 882, quan un atac normand va deixar la casa en ruïnes i no es va refer fins mitjan del segle X. Els monjos d’Hautvillers consideraven que Pere el Venerable s’havia format, entre altres llocs, en aquest monestir abans d’esdevenir abat de Cluny, entre el 1122 i 1157.

Hautvillers
Església de l'abadia d'Hautvillers

Hautvillers
Abadia d'Hautvillers

Hautvillers

El 1221 el monestir d’Hautvillers va facilitar unes terres de la seva propietat per la fundació de l’abadia cistercenca femenina d’Argensolles, situada més al sud. A mitjan del segle XV i després d’una llarga època de prosperitat el monestir fou saquejat i incendiat arran d’un episodi de la guerra dels Cent Anys. Aquesta situació es va tornar a produir el 1562 ara a causa de les guerres de Religió. El 1634 la casa fou reformada introduint la Congregació de Saint-Vanne. Per altra banda cal esmentar que en aquesta època va arribar al monestir Pierre Pérignon (Dom Pérignon) natural d’aquestes terres que es va fer càrrec del seu celler desenvolupant el sistema d’elaboració del xampany, la tradició diu que va aprendre la tècnica a l’abadia de Sant Hilari de Carcassona, prop de Limós, on ja s’utilitzava un mètode similar. El monestir va mantenir l’activitat fins la Revolució.

Hautvillers
Planta de l'abadia d'Hautvillers, el 1777 (detall)
Bibliothèque nationale de France

Es conserva una església de tres naus, es tracta d’una construcció aixecada després de la gran destrucció de 1562 tot i que conserva alguns elements anteriors. Del seu mobiliari cal destacar el cor (1780) i algunes teles de Claude Charles: Fundació d’Hautvillers per sant Nivard i Sant Benet i santa Escolàstica (1715). També conserva una galeria del claustre, entre altres elements de menor entitat.

Hautvillers
Nau de l'església