Abadia de Trois-Fontaines
Tres Fontes
< anterior Inici França Gran Est Marne següent >

Marne

Els cistercencs van arribar a Trois-Fontaines gràcies a la iniciativa del bisbe de Châlons-sur-Marne, Guillaume de Champeaux (1113-1121) que el 1108, quan era cabiscol de Notre-Dame de París, ja havia fundat la canònica de Saint-Victor en aquella ciutat. Guillaume havia obtingut unes terres que van servir el 1118 per acollir una comunitat de monjos dirigits per l’abat Roger que procedia de Claravall fundada tres anys abans per sant Bernat, Trois-Fontaines fou la seva primera abadia filla. El desenvolupament de la nova casa es va fer amb rapidesa gràcies a l’important nombre de donacions rebudes que en va fer un gran centre, econòmicament parlant. També va tenir una forta activitat expansiva de l’activitat monàstica amb la creació d’altres monestirs sobretot dintre del seu entorn però també a l’Europa Central.

Trois-Fontaines
Ruïnes de l'església de Trois-Fontaines

Trois-Fontaines

Trois-Fontaines

A causa del seu aïllament, aquesta casa no va patir de manera directa els efectes dels conflictes relacionats amb les guerres dels Cent Anys i de Religió. El 1536 va adoptar el règim comendatari i el 1703 fou víctima d’un incendi. El lloc va quedar abandonat amb la Revolució, actualment encara es poden veure les ruïnes de la nau de l’església de l’època fundacional, de la segona meitat del segle XII, a més d’altres construccions monumentals de l’època de la reconstrucció de l’abat Pierre Guérin de Tencin (1739-1753).

Trois-Fontaines
El cardenal Pierre Guérin de Tencin, abat d'aquesta casa (1739-1753)