Monestir de Sant Cugat del Far

Santa Maria de Vallvanera

Sant Cugat del Far
Sant Cugat del Far
El mas i capella de Vallvanera en un aplec (1935)
Ajuntament de Girona. CRDI

Es tracta d’una casa monàstica femenina molt mal documentada de la que no hi ha restes aparents. Hom ha suposat que es tractaria d’un monestir d’origen força antic, dedicat a sant Cugat i relacionat amb el monestir de Sant Feliu de Guíxols que l’hauria promogut per establir-hi una comunitat femenina, en aquest sentit cal indicar que els sants Cugat i Feliu estan relacionats i fins i tot potser eren germans.

Sant Cugat del Far
Sant Cugat del Far
Goigs de Vallvanera (col·lecció particular)

Hom considera també que el monestir primitiu fou destruït al segle X (o, més probable, el 1178) a causa d'una incursió que també hauria afectat Sant Feliu. Possiblement, les monges van abandonar el monestir en aquella època i es van refugiar a Santa Maria del Mar de Calonge, que desapareixeria poc després. Al segle XIV ja no hi havia comunitat femenina i el lloc pertanyia a Sant Feliu o estava sota la seva tutela. Posteriorment, s'hi van instal·lar dos monjos procedents d'aquell monestir que no havien acceptat la reforma que s'hi havia introduït el 1439. A la mort d'aquests va quedar com a simple capella.

El 1703 s’esmenta el lloc abans ocupat pel monestir i es fa constar que en aquell moment estava en ruïnes. El 1698 el seu propietari, Fèlix Domènech, hi havia posat una imatge de la Mare de Déu de Valvanera (venerada a La Rioja) el que va fer que el lloc prengués aquesta nova advocació en substitució de l’antiga de Sant Cugat. Aquella imatge es va perdre el 1936, després es va aixecar una nova capella, sense relació directa amb el monestir.

Sant Cugat del Far
Mare de Déu de Valvanera