Convent de Santa Caterina de Barcelona

Sanctae Catharinae Barcinonensis / Sant Domènec del Call

Santa Caterina
Santa Caterina, el claustre
Dibuix de M. Redon, sense data
Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

El convent dels predicadors de Barcelona fou una de les fundacions monàstiques que va impulsar Berenguer de Palou, bisbe de Barcelona entre el 1212 i 1241. Al seu pas per Bolonya venint de Roma, va entrar en contacte amb els dominics als qui va sol·licitar la fundació d’un establiment a Barcelona, aquelles gestions van tenir fruit i el 1219 ja van arribar els primers frares.

Santa Caterina
Santa Caterina
Plafó ceràmic en record del lloc del primer establiment a la ciutat de Barcelona

L’indret on es va establir la primera comunitat fou el call, on van ocupar unes cases, mentre que per les cerimònies religioses se servien de la propera església de Sant Jaume, ara desapareguda, que estava situada a la plaça d'aquest nom. Una butlla de 1221 del papa Honori III demanava al bisbe Berenguer que tingués cura dels predicadors arribats a la ciutat. Aviat aquell primer establiment es va fer petit i es van trobar en la necessitat de disposar d'un espai més ampli, el 1223 hom els va cedir unes cases i espai suficient per aixecar un nou convent en un indret situat fora muralla, més enllà de la catedral. En el lloc triat existia una capella d'advocació incerta, potser la de Sant Salvador, de la que s'han trobat restes importants en les excavacions.

Ben aviat calgué renovar el convent i ampliar l'església primitiva, en les obres que es van efectuar hi va participar econòmicament Jaume I. La construcció d'una nova església i convent va començar cap al 1243, de mica en mica va anar avançant i el 1275 es treballava en el rosetó de la façana, el que pot indicar que l'església s'acabava. A les acaballes d'aquell segle les obres ja haurien d'estar pràcticament finalitzades, tot i que en el decurs dels anys es van anar completant i modificant. El 1261 es va celebrar en aquesta església un capítol general de l'orde. Al segle XVI es va aixecar un segon claustre de mides similars al primer. A partir del 1601 es va ampliar l'església.

Santa Caterina
Santa Caterina
Restes del convent visibles al mercat de Santa Caterina
Santa Caterina
Santa Caterina
Claustre. Gravat d'Auguste Blanchard, publicat el 1826/1832
Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Durant el setge de 1714 el lloc va ser víctima d'un bombardeig, però els efectes destructius sobre el conjunt van arribar amb el segle XIX. Entre el 1820 i 1823 la comunitat fou expulsada del convent i es van enderrocar algunes dependències, com ara la biblioteca i el segon claustre, per allargar el carrer de Freixures, l'església va esdevenir parroquial. El 1824, amb el retorn de la comunitat, es va rehabilitar i començar la construcció de noves dependències. El 1835, amb la desamortització, el lloc es va incendiar i fou abandonat pels frares. Tot i el relatiu bon estat de conservació, a començament del 1837 es va enderrocar amb l'objectiu de modernitzar la ciutat, en el seu lloc es va aixecar el mercat de Santa Caterina (1845) que encara ara ocupa l'espai. Després d'anys de treball i recerca arqueològica en el subsol, el nou mercat fou inaugurat l'any 2005.

Santa Caterina
Planta del convent de Santa Caterina,