Monestirs de
Catalunya

Carmelites descalços

Convent del Miracle
< anterior Inici Catalunya Baix Ebre Tortosa següent >
castellano
cercador contacte facebook

Baix Ebre

Fundat el 1590, ocupant el santuari de la Mare de Déu del Miracle i unes cases veïnes, adossades a la muralla. El convent va quedar malmès a causa de la Guerra dels Segadors, el 1642, quedant destruïda l’església; quan els carmelites retornaren, van adaptar les construccions restants per mantenir l’establiment monàstic. El 1664 es va prendre la determinació de refer l’edifici, obra que es va donar per acabada el 1683.

El Miracle
El col·legi que ocupa el lloc del convent


El 1708 fou víctima de la Guerra de Successió i els frares no van poder retornar fins el 1712, prenent la determinació d’aixecar un nou edifici al barri de Remolins. El 1753 es va refer en aquesta nova localització, l’església es va començar a construir el 1764 i no es va consagrar fins el 1802. La comunitat fou dissolta definitivament amb l'exclaustració. Era situat al nord de la catedral, a la cruïlla dels carrers de Santa Anna i Ratlla de Santiago.

El Miracle
Vista des de la Suda


Després de l'exclaustració es va utilitzar com a magatzem de sal i més tard el convent fou jutjat i presó. Quan Barraquer la va visitar (cap el 1900) encara existia l’església i convent, tot i que destinats a altres usos. Després es va enderrocar i actualment el lloc és ocupat per unes escoles.

El Miracle
Façana de l'església desapareguda (s.d.)
Fons Fotogràfic Ramon Borrell
Arxiu Comarcal de les Terres de l'Ebre


Bibliografia:
- BARRAQUER Y ROVIRALTA, Cayetano. Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX. Barcelona: Imp. Francisco J. Altés y Alabart, 1906
- ALMERICH I PADRÓ, Paulina. Les cases de religiosos a Tortosa. Tortosa: Ed. Coop. Gràfica Dertosense, 1998
- NARVÁEZ CASES, Carme. El tracista fra Josep de la Concepció (1626-1690). Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2004
 

Situació:

Al centre de Tortosa, al nord de la catedral

Baldiri B. - Abril de 2011