Caputxins de Tortosa

Convent de Sant Joan Evangelista de Tortosa

(Tortosa, Baix Ebre)

Ara, residència d'ancians

El convent dels caputxins de Tortosa fou fundat el 1607 després de la sol·licitud efectuada per la mateixa ciutat en aquest sentit, la casa es va dedicar a Sant Joan Evangelista. El 1614 consta que es posava la primera pedra d'una nova església conventual, un complex que estava situat una mica allunyat de la ciutat, extramurs, al seu voltat es va anar desenvolupant un petit nucli de població. El recorregut històric d’aquesta casa s’ha vist trasbalsat pels diferents conflictes que han afectat el territori: el 1648 el convent fou assaltat i incendiat, i el mateix any s'ordenava la seva reconstrucció.

Els Caputxins de Tortosa, segons el
Plan de la ville et chasteau de Tortose
Sieur de Beaulieu, c1694
Institut Cartogràfic de Catalunya

El 1653 es restaurà la comunitat, que encara va patir els efectes de la guerra de Successió. La casa de Tortosa va ser seu d'un col·legi especialitzat en filosofia i per aquest lloc hi van passar erudits en aquest camp. Hi ha constància que l'any 1760 la comunitat caputxina de Tortosa estava formada per un total de 36 religiosos. El 1810 el convent fou arrasat amb motius de defensa, mentre els religiosos es refugiaven a l'església de Sant Felip Neri. El 1833 començava la restauració de l'edifici, obra que va quedar interrompuda per l'exclaustració de 1835. Després el lloc es va destinar a residència d'ancians que passaria a ser gestionada per les Germanetes dels Pobres, ara és propietat del bisbat de Tortosa.

Els Caputxins de Tortosa
Detall d'un plànol de Tortosa del 1708