Monestir de la Puríssima Concepció Victòria

La Puríssima

(Tortosa, Baix Ebre)

La Puríssima Concepció

Monestir de monges concepcionistes, una branca franciscana, que fou fundat el 1644 a iniciativa del bisbe de Tortosa Joan Baptista Veschi, en agraïment a una intervenció miraculosa de la Mare de Déu en la guerra de 1642, d’aquí l’afegit de Victòria que porta el nom monestir. Per portar a bon fi aquesta empresa va comptar amb religioses del monestir de Santa Clara de Tortosa que s’hi van traslladar, com ara la primera abadessa, Beatriu de la Concepció, que després va tornar al seu monestir d’origen.

Inicialment, la comunitat es va establir en una casa del carrer Montcada, propietat dels jesuïtes, que es va adaptar per a les noves funcions. El mateix bisbe fundador va proveir la nova casa amb els objectes litúrgics pertinents. L’església del monestir és obra de l’arquitecte Juan Ibáñez. El 1648 les monges hagueren de deixar el convent i refugiar-se a la catedral. Entre el 1810 i 1814 es van refugiar altre cop, ara a Santa Clara. El 1835 foren exclaustrades temporalment i el 1936 una altra vegada. Es va clausurar el 2007.