Convent de Sant Francesc de Berga

Franciscans de Berga

(Berga, Berguedà)

Sant Francesc de Berga

Els franciscans van arribar a Berga ben aviat, quan es va fer una fundació que no va prosperar a causa de les desavinences amb les cistercenques de Valldaura, el 1244 ja havien abandonat aquell primer assentament. La casa fou fundada definitivament el 1330 ocupant uns terrenys donats pel rei Alfons IV el Benigne i pocs anys després el convent era ja acabat. L’autorització eclesiàstica la va donar el papa Joan XXII amb una butlla de l’any 1333.

El 1725 es va optar per refer i modernitzar l'establiment franciscà, ja que l'anterior edifici amenaçava ruïna; el 1729 es va començar a bastir una església nova que es va poder consagrar el 1744. Com va passar en el conjunt de cases monàstiques del país, el segle XIX va portar un seguit de greus conflictes, el 1822 el convent fou saquejat i els frares es van veure obligats a abandonar-lo. Amb causa de l'exclaustració, el convent fou abandonat un altre cop el 1835, però la comunitat hi va poder tornar entre els anys 1837-40. L'església es va tornar a consagrar el 1866, va mantenir-se en activitat fins que el 1872 fou saquejada. El convent es va utilitzar com a caserna i l'església per a les funcions religioses dels militars. Els franciscans van retornar a Berga el 1909, però no van ocupar l'antic convent fins al 1929. L'església va quedar novament destruïda a causa de la guerra Civil i es va refer entre el 1952 i 1962.

Detall del Plano de Berga (c1840)
Retaule de Sant Francesc, cremat el 1936