Monestirs de
Catalunya

Clarisses

Monestir de Santa Clara de Puigcerdà
< anterior Inici Catalunya Cerdanya Puigcerdà següent >
castellano
cercador contacte facebook

Cerdanya

El convent de clarisses de Puigcerdà fou fundat en aquesta ciutat per Pere el Cerimoniós l’any 1351. Una butlla del papa Urbà V li va atorgar el 1363 els privilegis propis de l’orde de Santa Clara. La comunitat de Puigcerdà no degué tenir mai molta rellevància, de fet el 1550 s’havia extingit. L’any 1627 es traslladaren tres monges de Santa Isabel de Barcelona fins aquest monestir de Puigcerdà, amb la voluntat de refundar-lo; en el Llibre d’Òbits de Santa Isabel hi consta la defunció, el 1672, de Dorotea Castelló, “fundadora del convent de Puigcerdà”.

Santa Clara de Puigcerdà
El desaparegut convent de Santa Clara
Detall de Plan de Puicerda et de sa citadelle (1708)
 Bibliothèque nationale de France

La casa de Puigcerdà devia ser molt petita, hi ha constància de diverses visites a l’establiment per part de les autoritats eclesiàstiques. El 1793 Puigcerdà va patir els efectes de la guerra amb França, moment en que el monestir hauria quedat abandonat per les monges que es van refugiar a Barcelona; en el Llibre d’Òbits de Santa Isabel de Barcelona hi consten les defuncions de Maria Anna Puig, el 1795, i Gertrudis Pera de Tort, el 1812, “procedents del convent de Puigcerdà”. Aquesta última monja havia demanat l’any 1795 el seu trasllat a Barcelona.

En aquell any de 1795 devien retornar les monges a Puigcerdà, però tot i que no hi ha constància del moment de l’extinció, aquest establiment devia subsistir fins aquesta època. El 1840 encara se’n veien les ruïnes.

Puigcerdà
Vista de Puigcerdà
Detall de: Espagne : attaque de Puycerda par les carlistes
Charles M. H. (1800)
Institut Cartogràfic de Catalunya


Bibliografia
-
FELIU DE LA PEÑA, Narciso. Anales de Cataluña y epílogo breve de los progresos... Barcelona: Jayme Surià, 1709
- COLL, Jayme. Chronica Seráfica de la Santa Provincia de Cathaluña... Barcelona: Herederos de Juan Pablo y María Martí, 1738
- SANAHUJA, Pedro. Historia de Seráfica Provincia de Cataluña. Barcelona: Ed. Seráfica, 1959
 

Situació

El convent de Santa Clara era situat a l'actual plaça de l'Ajuntament

 
Baldiri B. - Setembre de 2012