Convent de Sant Francesc de Montblanc

Franciscans de Montblanc / Fratrum Minorum Montisalbi

(Montblanc, Conca de Barberà)

Sant Francesc de Montblanc

Fundat a la primera meitat del segle XIII al sud de Montblanc, fora muralla, el 1238 Berenguer d'Aguda feia una donació testamentària per la seva construcció. Una primera església es devia aixecar amb certa rapidesa, tot i que l'edifici actual es va bastir a cavall dels segles XIII i XIV amb el resultat d’una església gòtica de nau única i amb absis poligonal i capelles laterals entre els contraforts bastides poc després.

El 1307 es va celebrar en aquest convent un Capítol Provincial de l’orde del Temple, poc abans de la seva supressió. El 1587 es va procedir a la substitució de la primitiva comunitat (conventual) per framenors observants. El convent va resultar greument afectat el 1809 a causa de l’ocupació durant la guerra del Francès, fet que es va tornar a reproduir el 1811. El 1821 la comunitat fou exclaustrada i l’any següent els monjos foren empresonats a Mallorca i el convent incendiat. El lloc va quedar només amb els murs en peu, i en aquell moment es va perdre bona part del claustre. La comunitat va poder retornar però el 1835 fou abandonat definitivament i la casa va passar a mans de l’Ajuntament, que l'utilitzà de presó i escola.

Més endavant va esdevenir propietat particular i s'hi va instal·lar una destil·leria. Els franciscans van retornar el 1897 a Montblanc, però passant a ocupar l'abandonat convent de la Mercè, que va tenir continuïtat fins el 1936. A mitjans del segle XX el convent primitiu va quedar abandonat fins que el 1987 la Generalitat es va fer càrrec de l’església gòtica, única resta visible de la casa. El 2011 fou declarat monument històric, s’hi ha fet treballs d’excavació i reconstrucció a la zona on hi havia el claustre.

Sant Francesc de Montblanc Sant Francesc de Montblanc Sant Francesc de Montblanc Sant Francesc de Montblanc