Comanda de l'Espluga de Francolí
< anterior Inici Catalunya Conca de Barberà l'Espluga de Francolí següent >

Conca de Barberà

L’Espluga de Francolí es va començar a repoblar a mitjan segle XII, en aquella època el lloc s’havia dividit en dos dominis, el de l’Espluga Sobirana el senyor del qual era Ponç II de Cervera i el de l’Espluga Jussana del seu germà Ramon de Cervera. El senyoriu de l’Espluga Jussana havia anat a parar per via testamentària a mans de Geralda, monja hospitalera d’Alguaire, la qual l’any 1266 en va fer donació a l’orde de l’Hospital. Els hospitalers hi van instituir la comanda de l’Espluga, la qual en els anys següents va fer diverses adquisicions que van incrementar el seu patrimoni.

Sant Miquel de l'Espluga
Església de Sant Miquel

El 1317, quan fou dissolt l’orde del Temple, la casa hospitalera de l’Espluga es va fer amb els béns del la sotscomanda templera de l’Espluga Sobirana. L’establiment hospitaler va mantenir la seva activitat fins mitjan segle XIX. Hi ha notícies del castell templer de l’Espluga i també hom suposa que existia un casal o castell pel senyoriu de l’Espluga Jussana i els hospitalers. Un cop unificades les dues cases, ocuparien el castell sobirà.

Castell de l'Espluga

Es conserva l'església gòtica, bastida cap el 1294 sobre una d'anterior romànica: l'església Vella de Sant Miquel. Del castell de l'Espluga de Francolí en resta poca cosa. En aquest lloc s'hi celebraren els capítols provincials del Gran Priorat de Catalunya dels hospitalers el 1402 i el 1422. El 1660 era ja molt arruïnat a causa de la guerra dels Segadors. El 1859 fou adquirit per l'Ajuntament, que el feu enderrocar entre el 1860-1880. També es conserva l’Hospital de l’Espluga, edifici aixecat pels hospitalers entre els segles XIII i XIV.

Castell de Glorieta

El domini de l’antic castell de Glorieta (Passanant i Belltall, Conca de Barberà) fou donat per Guillem de Guardiolada a la seva filla Mateua, la qual, un cop morta, va passar a la seva germana Gueraua i a la seva mare Marquesa, religioses hospitaleres que van donar el castell a l’orde de l’Hospital entre el 1261 i 1266. El 1310 aquest orde va fer-se amb la totalitat del senyoriu i el 1380 la jurisdicció. El castell pertanyia a la comanda de Cervera, però a més endavant va passar a la de l’Espluga de Francolí, fins el segle XIX.

Castell de Glorieta
Castell de Glorieta

Església de Sant Joan de Cabestany

El lloc de Cabestany (Montoliu de Segarra) fou donat també per Marquesa a l’orde de l’Hospital el 1266. El senyoriu d’aquest lloc era exercit de manera compartida per la comanda hospitalera de Cervera i el llinatge dels Aguilar que el 1273 va vendre el seus drets als hospitalers, els quals el 1380 també van adquirir la jurisdicció, que van administrar des de la comanda de l’Espluga de Francolí. Els hospitalers administraven també l’església parroquial de Sant Joan, un edifici ben conservat, del segle XIII.

Sant Joan de Cabestany