Monestirs de
Catalunya

Templers

Sotscomanda de l’Espluga Sobirana
< anterior Inici Catalunya Conca de BarberÓ l'Espluga de FrancolÝ segŘent >
castellano
cercador contacte facebook

Conca de BarberÓ

L’Espluga de FrancolÝ es va comenšar a repoblar a mitjan segle XII, en aquella Ŕpoca el lloc s’havia dividit en dos dominis, el de l’Espluga Sobirana el senyor del qual era Ponš II de Cervera i el de l’Espluga Jussana del seu germÓ Ramon de Cervera. A mitjan de segle XIII l’Espluga Sobirana era de Simˇ de Palau, vescomte de Bas, i al morir aquest la seva vÝdua va llegar el senyoriu a l’orde del Temple, el 1254. Aquests van instituir una sotscomanda depenent de la de BarberÓ, els templers van mantenir diversos plets amb el monestir de Poblet i fins i tot es va determinar la venda del senyoriu als cistercencs el 1271, per˛ aix˛ no es va realitzar mai i aquesta situaciˇ es va mantenir fins la dissoluciˇ de l’orde, amb aix˛, el 1317 els bÚns d’aquesta casa es van afegir als de la comanda hospitalera de l’Espluga.

La comanda templera tenia drets sobre el castell de l’Espluga, aixecat per Ponš I de Cervera (el pare de Ponš II i Ramon) i un cop es va unificar amb la casa hospitalera, aquell castell esdevindria la seu de la comanda de l’Espluga.

Castell de l'Espluga
Castell de l'Espluga


Bibliografia:
- RAMOS MART═NEZ, Maria Llu´sa. Catalunya romÓnica. Vol. XXI. Barcelona: EnciclopŔdia Catalana, 1995
- FUGUET SANS, Joan. Templers i hospitalers. Vol. I. Barcelona: Rafael Dalmau Editor, 1997
 

Situaciˇ:

El castell es troba a la part alta de l'Espluga. L'esglÚsia de Sant Miquel Ús situada al centre de la poblaciˇ, molt propera a l'esglÚsia Nova del mateix nom


Baldiri B. - Agost de 2012 / Actualitzat juliol de 2018