Comanda de Barberà

Domus Barberano

(Barberà de la Conca, Conca de Barberà)

Comanda de Barberà
Castell de Barberà

El castell de Barberà s’aixeca en un tossal estratègic que domina la plana que s’estén al seu voltant. Després de l’ocupació sarraïna es va procedir a la repoblació d’aquest territori, el 1068 el senyor Arnau Pere de Ponts va bastir el castell de Barberà, element imprescindible tant per a garantir la seguretat de l’entorn, exposat e les ràtzies de l'islam, com per controlar l'administració de la pròpia població. Aquell establiment estaria integrat per una torre de defensa, un clos tancat i alguna edificació residencial.

Comanda de Barberà
Barberà de la Conca

El lloc fou atacat el 1096 pels musulmans, el que va significar la seva destrucció, a més de la mort d’Arnau Pere. Barberà devia quedar despoblat i víctima de successives incursions. Més endavant fou restaurat per Vidià de Ponts, el 1119 Vidià feia testament a favor del seu fill Pere de Puigverd; amb tot, Ramon Berenguer IV i Ermengol VI d’Urgell van cedir el castell als templers el 1131-1133, amb l’oposició de Pere de Puigverd que defensava els seus drets. Aquesta picabaralla va donar peu a un judici (1157) i a uns acords posteriors, que van acabar amb la intervenció del papa Climent III i el pas definitiu del castell a mans de l’orde del Temple, el 1195. Els frares, però, devien establir-s’hi cap el 1170.

Barberà va esdevenir el centre d’una comanda des d’on administraven el repoblament del territori. El templers eren propietaris de diverses finques, cedides a pagesos que en tenien cura, aquestes activitats no es limitaven a l’agricultura, també es va desenvolupar la ramaderia, a més d’exercir altres drets. Barberà tenia diverses sots-comandes dependents d’aquí: Vallfogona (1196), el Rourell (1180) i l’Espluga de Francolí (1255). Quan es va extingir el Temple (1312), les seves propietats van passar a l’orde de l’Hospital. Els hospitalers ja tenien una comanda a l’Espluga de Francolí, que es va associar amb aquesta per millorar l'administració dels seus béns a la comarca.

Comanda de Barberà
El castell de Barberà
Comanda de Barberà

El 1366 fra Guillem de Guimerà fou nomenat comanador de Barberà, un personatge important i molt influent, amb incidència a la cort a l’època de Pere el Cerimoniós. És sota la direcció de Guillem de Guimerà, que hom va fer obres importants al castell, amb la construcció d’un cos nou, o palau, adossat a la construcció antiga. La capella estava dedicada a Sant Salvador, advocació que més endavant es va canviar per la de Sant Joan. Aquest castell va patir els efectes de la guerra dels Segadors i de la de Successió, però es va recuperar. A mitjan del segle XIX, amb la liquidació dels béns dels hospitalers, la propietat de l’edifici va passar a l’Estat, que el 1858 la va traspassar al municipi. Es va utilitzar d’escola fins el 1980. Des de llavors s’hi han fet importants obres de conservació i restauració, a més d’algunes intervencions arqueològiques.

Comanda de Barberà
Comanda de Barberà
Comanda de Barberà
Comanda de Barberà
Comanda de Barberà
Abans de la restauració (2000)
Comanda de Barberà
Castell de Barberà Castell de Barberà Castell de Barberà Castell de Barberà Castell de Barberà Castell de Barberà
Comanda de Barberà
Nínxol amb l'urna de Guillem de Guimerà