Monestir de Santa Maria de Cadins de Girona

Les Bernardes / Santa Susanna del Mercadal

(Girona, Gironès)

Santa Maria de Cadins de Girona
El claustre poc abans de l'enderroc (1936)
CRDI Ajuntament de Girona / Fons Josep Jou

Al Mercadal de Girona hi havia una església i parròquia dedicada a Santa Susanna de la qual hom té constància des de la segona meitat del segle XI. A finals del segle XV les monges de Sant Feliu de Cadins (a l'Alt Empordà) van rebre uns terrenys al voltant d'aquella església amb la finalitat de traslladar el seu monestir a causa de les precàries condicions que tenien en el lloc d'origen, en perill de ruïna.

El monestir, ara desaparegut
CRDI Ajuntament de Girona / Fons V. Fargnoli

El trasllat efectiu a Girona va tenir lloc el 1492, en el nou monestir la comunitat cistercenca utilitzava la parròquia de Santa Susanna com església monàstica. Aquest nou emplaçament no va impedir que la casa a poc a poc caigués en decadència, que va continuar afectant una comunitat que el 1674 es trobava reduïda a dues monges, i per això van rebre suport del monestir de Vallbona de les Monges, que el 1675 va enviar tres monges a aquest de Girona. Aquell mateix any Girona va patir una invasió dels francesos, per la qual cosa les monges hagueren de refugiar-se a Barcelona. El 1762, a causa de diferències entre el rector i la comunitat, aquesta decidí d'independitzar-se i aixecar una nova església, el que mostra alhora un cert bon estat econòmic del monestir.

La nova església de Santa Maria de Cadins es va bastir entre el 1768 i 1770. Altre cop per motius bèl·lics les monges es veieren obligades a deixar el monestir entre el 1794 i 1795, refugiant-se a Valldonzella. El segle XIX va portar més episodis problemàtics per a la comunitat, la guerra del Francès i la desamortització, que no l'afectà directament i la comunitat pogué seguir la seva vida amb certa normalitat. Durant la guerra Civil el monestir fou saquejat i arrasat, les monges hagueren de refugiar-se en una casa particular i el 1944 es traslladaren a Salt i el 1980 a Sant Medir, lloc que van deixar fa uns anys.

L'actual església de Santa Susanna
Santa Maria de Cadins en un plànol esquemàtic del Mercadal de Girona