Sant Beat de Liébana, monjo
< índex castellano >

Possiblement era natural de la comarca de Liébana, Beat va viure al monestir de San Martín de Turieno, on potser fins i tot en seria el seu abat. Va reunir, o bé disposava d’una important biblioteca, a partir de la qual va poder escriure el seu Comentari a l’Apocalipsi, obra que va ser molt difosa en els segles següents, són els anomenats “beats” o “beatus”, coneguts per les còpies amb il·lustracions molt preuades, entre les quals els mapamundi. Una primera versió de la seva obra la va escriure el 776. El 785 va enfrontar-se amb el bisbe Elipando de Toledo, adopcionista, i el 786 va fer una segona versió del Comentari, on atacaria aquella heretgia, amb la col·laboració del bisbe d’Osma, Eteri, en aquells moments refugiat al monestir de Liébana. Beat va participar activament en la lluita contra l’adopcionisme, però les seves inclinacions apocalíptiques, relacionades amb la fi del món foren les inspiradores de la seva obra. També s’ha volgut relacionar aquest personatge amb el monestir de Valcavado (Palència), on hauria passat la darrera part de la seva vida.

Catedral de la Seu d'Urgell
Beatus de la Seu d'Urgell