Santa Otília d’Alsàcia
Odile
< índex castellano >

Otília era de família noble, el seu pare era Adalric, duc d’Alsàcia (c645-c689) i la seva mare Bereswinda (c630-700) emparentada amb sant Leodegari d’Autun, el relat de la seva vida que coneixem es va escriure al voltant de l’any 900. Segons la tradició hauria nascut cega cap el 662 i a causa d’això va ser apartada de la família i lliurada a una altra dona que s’en va fer càrrec. Més endavant fou portada amb discreció al monestir de Baume-les-Dames (Doubs) on va ser batejada, moment en que miraculosament es va guarir de la ceguesa. Més endavant el seu germà Hug, sense permís del seu pare, va fer tornar Otília amb la seva família i la va portar a la residència de Hohenbourg el que va provocar la ira d’Adalric que va colpejar Hug amb la mala fortuna que va emmalaltir i finalment morir.

Hohenbourg
El monestir de Hohenbourg fundat per santa Otília
Gravat (1800)
Bibliothèque nationale et universitaire de Strasbourg

Hohenbourg
Monestir de Hohenbourg
Sepulcre de santa Otília

Otília
Bateig de santa Otília
Gravat de Bavaria Pia (1704)

1 d'octubre. Té relació amb:
- Abadia de Hohenbourg (Baix Rin)
- Abadia de Niedermunster (Baix Rin)
- Abadia de Baume-les-Dames (Doubs)

Lleó IX
Santa Otília
Hortus Deliciarum (s XII)
Detall de la fundació del monestir d'Hohenbourg
Calc d'Engelhardt (1818)

Otília
Relleu de sant Leodegari, ara desfigurat
Fundació de Hohenbourg. Sant Leodegari
Il·lustració de L'Alsace illustrée ou recherches sur l'Alsace (1851)

La voluntat d’Otília era retornar a Baume però, cap el 680, el seu pare va fundar un monestir a Hohenbourg i el va posar sota la direcció de la seva filla. Des d’aquí, Otília va fundar el monestir de Niedermunster, una dependència del primer pensat per atendre els pelegrins i que més endavant s’independitzaria. Hom situa la seva mort al voltant del 720. Venerada com a santa, hom li atribueix nombrosos fets miraculosos.

Otília
Genealogia de santa Otília