Monestirs de
Catalunya
Trinitaris Convent de la Mare de Déu de les Parrelles
< anterior Inici Catalunya Noguera Balaguer següent >
castellano
cercador contacte facebook

Noguera

Els trinitaris van establir un convent a les rodalies de Balaguer. El 1293 el comte Ermengol X d’Urgell va confirmar una donació a aquell orde per tal d'iniciar la construcció de l'església de Santa Maria de les Parrelles i el seu convent. Tradicionalment s’ha dit que un pastor va trobar de manera miraculosa la imatge de la Mare de Déu que es venerava en aquest lloc i que arran d’això, el comte va emprendre la construcció de l’església.

Va tenir una vida molt esmorteïda i fou abandonat amb la Guerra del Francès, a començament del segle XIX, el lloc va quedar força malmès i els frares es van traslladar a una casa de la ciutat, mantenint en el lloc de les Parrelles un petit oratori, fins l'exclaustració. La casa i església de les Parrelles d’època romànica foren enderrocats després de la desamortització i les seves pedres es van posar a la venda, una part es va utilitzar en la construcció del nou edifici de l'ajuntament (1854).

Mare de Déu de les Parrelles
La Mare de Déu de les Parrelles
Ara a l'església de Santa Maria

La casa trinitària que van mantenir els darrers anys dins de la ciutat de Balaguer es trobava al carrer de Santa Maria, fou una construcció molt senzilla, de tàpia i només tenia un petit oratori, Gaietà Barraquer diu que el 1898 estava arruïnada. La imatge de la Mare de Déu de les Parrelles es va traslladar a l’església de Sant Salvador on es venerava en un altar, fins que aquesta església fou enderrocada el 1936. Ara es conserva a l’església de Santa Maria.
 

Mare de Déu de les Parrelles
Goigs de Nostra Senyora de les Parrelles
Imatge de Zerosetze
Mare de Déu de les Parrelles
La Mare de Déu de les Parrelles
A la desapareguda església de Sant Salvador
Detall d'una fotografia estereoscòpica de Josep Salvany (1918)
Biblioteca de Catalunya

Bibliografia:
- BARRAQUER Y ROVIRALTA, Cayetano. Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX. Barcelona: Imp. Fco. J. Altés, 1906
- SANAHUJA, Fra Pere. Història de la ciutat de Balaguer. Barcelona: Ed. Seràfica, 1965

 

Situació:

El convent ha desaparegut. Es trobava al nord de la ciutat de Balaguer
 

 

Baldiri B. - Octubre de 2014