Convent de Sant Francesc de Balaguer

El Conventet / Convent d’Almatà

Sant Crist de Balaguer
Santuari del Sant Crist de Balaguer
Lloc del convent de clarisses
on hi hauria també el Conventet

Es desconeix la data de fundació del convent de Sant Francesc de Balaguer, o també convent d'Almatà, o Conventet. Hi ha referències indirectes que el fan força antic, com per exemple hom esmenta que un tal Bernat de la família Centelles fou enterrat al convent d’Almatà de frares menors, tot fa pensar que es tractaria de Bernat III, mort el 1277.

Santes Creus
Santuari i convent de clarisses, el 1659
quan ja no existia el Conventet
Detall de Balaguier Catalogne prise le 19e octobre 1645
Institut Cartogràfic de Catalunya

La bona relació de la família dels Centelles amb la Corona (Jaume I i Jaume II), fa pensar que la fundació caldria situar-la abans de la mort de Jaume I, és a dir, abans del 1276. El cert és que la primera referència que en fa el frare i historiador Pere Sanahüja és del 1372, quan figura en un testament, i el considera un “conventet” situat al costat de Santa Maria d'Almatà i que servia a les monges de Santa Clara de manera anàloga al que hi havia a Pedralbes o a Manresa. Fou enderrocat en el setge de 1413. Ja no es va refer mai més. Pel que fa als franciscans a Balaguer, una butlla del papa Eugeni IV de l’any 1443 va autoritzar la fundació del convent observant de Balaguer, el 1446 això ja s’havia fet realitat i estava en construcció el nou establiment dedicat a Santa Maria de Jesús.

Castell Formós de Balaguer
Façana nord del castell Formós de Balaguer