Monestirs de
Catalunya
Franciscans Convent de Sant Francesc de Balaguer. El Conventet
< anterior Inici Catalunya Noguera Balaguer següent >
castellano
cercador contacte facebook

Noguera

És desconeguda la data de fundació del convent de Sant Francesc de Balaguer, o també convent d’Almatà. Hi ha referències indirectes que el fan força antic, com per exemple hom esmenta que un tal Bernat de la família Centelles fou enterrat al convent d’Almatà de frares menors, tot fa pensar que es tractaria de Bernat III, mort el 1277. La bona relació d’aquesta família amb la corona (Jaume I i Jaume II), fa pensar que la fundació caldria situar-la abans de la mort de Jaume I, és a dir, abans del 1276.

El cert és que la primera referència que en fa el frare i historiador Pere Sanahüja és del 1372, quan figura en un testament, i el considera un conventet situat al costat de Santa Maria d'Almatà i que servia a les monges de Santa Clara. Fou enderrocat en el setge de 1413. Ja no es va refer mai més.

Una butlla del papa Eugeni IV de l’any 1443 va autoritzar la fundació del convent observant de Balaguer, el 1446 això ja s’havia fet realitat i estava en construcció el nou establiment dedicat a Santa Maria de Jesús.

Santuari del Sant Crist de Balaguer
Santuari del Sant Crist de Balaguer
Lloc de l'antic convent de clarisses i on es devia trobar el Conventet

Bibliografia:
- SANAHUJA, Fra Pere. Historia de la seráfica provincia de Cataluña. Barcelona. Ed. Seráfica, 1959

 

Situació:

El Conventet estaria situat prop del convent de Clarisses, on ara hi ha el santuari del Sant Crist
 


Baldiri B. - Gener de 2012