Monestirs de
Catalunya
Carmelites calçats Convent de l'Esperança de Gurb
< anterior Inici Catalunya Osona Gurb de la Plana següent >
castellano
cercador contacte facebook

Osona

L’origen del convent de Carme de Vic es troba en la capella de l'Esperança aixecada dintre dels límits de la parròquia de Gurb gràcies a la iniciativa de Pere de Prixana, que va obtenir la llicència per la seva construcció el 1399. Després d’algunes incidències en la seva construcció i un cop acabada l’obra, la capella fou oferta als carmelitans, pel que es va demanar la pertinent autorització al bisbat. Un cop complerts tots els requisits, el 1406 es va procedir a la seva fundació com a convent.

Esperança de Gurb
L'Esperança de Gurb


Esperança de Gurb
L'Esperança de Gurb

Esperança de Gurb
L'Esperança de Gurb


Aviat es va veure que aquella capella no reunia les condicions necessàries per a portar endavant l’empresa i el 1418 van canviar d’establiment. El 1403 una ciutadana havia deixat en testament uns terrens a la ciutat de Vic amb la finalitat d’aixecar un hospital, però el Consell municipal adduint que la ciutat ja disposava de suficients instal·lacions hospitalàries va optar per oferir, el 1415, el lloc als carmelitans que malvivien a l’Esperança. Aquesta decisió municipal va encendre l’oposició del bisbat i dels ordes ja existents a Vic que no volien que els carmelitans s’hi establissin i els fes perdre influència. El 1416, els carmelitans obtingueren del papa Benet XIII l’aval de l’operació.

Esperança de Gurb
L'Esperança de Gurb


Després de negociacions, el 1418 es va signar l’acord entre els executors testamentaris, el bisbat i els carmelitans segons el qual aquests deixaven el lloc de l’Esperança per establir-se al centre de la ciutat, en uns terrens prop de la muralla permutats amb els que havien de rebre de la deixa testamentària. Un cop els carmelites van deixar l’Esperança, aquest indret va passar a mans del bisbat i va quedar a cura d’un sacerdot. A començament del segle XVI es van portar a terme obres importants, entre les quals la galeria porxada, que no és, doncs, d’època carmelitana. Actualment el lloc l’ocupa l’ajuntament de Gurb.

Esperança de Gurb
L'Esperança de Gurb


Esperança de Gurb
L'Esperança de Gurb
D'una fotografia estereoscòpica de Josep Salvany, 1917
Biblioteca de Catalunya

Esperança de Gurb
L'Esperança de Gurb
Home treballant la terra davant l'Esperança, prop de Vic per la carretera de Gurb
Fotografia d'Antoni Gallardo i Garriga, 1924
Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya


El Carme de Vic
El Carme de Vic


Bibliografia:
- BARRAQUER Y ROVIRALTA, Cayetano. Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX. Barcelona: Imp. Fco. J. Altés, 1906
- JUNYENT, Eduard. El Convent del Carme de Vic. Ausa. Núm. 6, 1969
- VELASCO BAYÓN, Balbino. Historia del Carmelo español. Vol. II. Roma: Institutum Carmelitanum, 1992
- WEBSTER, Jill R. Notes sobre la vida carmelitana de Vic al segle XV. Acta historica et archaeologica mediaevalia. Núm. 26, 2005
 

Situació:

El convent de l'Esperança és ara ocupat per l'Ajuntament de Gurb. És a la sortida de Vic, al nord

Baldiri B. - Baldiri B. - Juny de 2006 / Actualitzat agost de 2012