Cel·la de Santa Eulàlia i Santa Leocàdia de Vic

Santa Eulàlia de Vic / Sancta Eulalia / Sanctae Eulaliae et Sanctae Leocadie

(Vic, Osona)

Carles el Simple
Carles el Simple representat a
Les augustes représentations de tous les rois de France (1690)
Bibliothèque nationale de France

Un diploma de Carles el Simple de lany 899 esmenta per primer cop aquesta església de Santa Eulàlia (Santa Eulàlia i Santa Leocàdia) de Vic com una possessió del monestir de Sant Joan de les Abadesses. El monarca carolingi fa menció d’aquesta cel·la, a més de Sant Quirze (de Besora) i Sant Martí (del Congost).

Vedrunes
La Mare de Déu del Carme
Successora de l'església de Santa Eulàlia, ara desapareguda

Tot i que el terme “cel·la” pot tenir diverses interpretacions, hom ha pensat que podria tractar-se d’una casa de tipus monàstic, tot i que la documentació no és precisa. Anteriorment, en època visigòtica, sembla que aquesta església havia exercit les funcions de catedral abans de la destrucció de la ciutat per l’ocupació sarraïna. El 911 figura esmentada l’església de Santa Eulàlia a Vic, i el 1131 com una possessió de Sant Joan de les Abadesses. L’any 1303 hi hagué un intent d’ocupació per part de de les canongesses de Santa Margarida de Vila-seca en el seu trasllat a Vic, cosa que no es va arribar mai a concretar. Santa Eulàlia fou enderrocada l’any 1655 per raons de defensa de la ciutat, a finals d’aquell segle es va reconstruir amb la mateixa advocació en un indret proper, on ara hi ha l’església de l’Escorial, del convent i col·legi del mateix nom aixecat a finals del segle XIX, ara dedicada a la Mare de Déu del Carme i pertanyent a les Germanes Carmelites de la Caritat (vedrunes).