L’origen de la implantació d'un convent de trinitaris descalços a Vic està relacionat amb la figura de sant Miquel dels Sants, destacat membre d’aquell orde i fill de la ciutat, va morir a Valladolid el 1625 i fou canonitzat el 1862.
La popularitat del personatge va facilitar que els trinitaris s’establissin a Vic, aquests van arribar l’any 1637 a la ciutat. Van passar a ocupar l’església de Santa Margarida, que havia sigut la seu de la canònica agustiniana femenina del mateix nom i que les monges havien deixat el 1590. A causa de la guerra dels Segadors els trinitaris es van veure obligats a abandonar el seu convent que fou enderrocat com a defensa de la ciutat. Un cop van retornar-hi començaren la construcció d’un nou convent, la primera pedra del qual es va posar el 1696 i es va poder inaugurar el 1741. Després de la desamortització, quan els frares el van deixar definitivament el lloc es va utilitzar temporalment com a centre d’assistència (Casa de Caritat). L’església va resultar afectada durant la guerra civil, quan es va perdre el seu mobiliari, ara és l’auditori de l’Orfeó Vigatà.
- BARRAQUER I ROVIRALTA, Gaietà (1906). Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX. Vol. 2. Barcelona: F. J. Altés
- GAVÍN, Josep M. (1984). Inventari d'esglésies. Vol. 15. Osona. Barcelona: Arxiu Gavín
- SALARICH, Joaquín (1854). Vich: su historia, sus monumentos, sus hijos y sus glorias. Vic: Soler Hermanos
- SOLÀ BUSQUETS, Pere i altres (2018). POUM Vic. Catàleg de béns a protegir del municipi (vol. 4). Ajuntament de Vic.