Monestirs de
Catalunya
Franciscans Convent de Sant Francesc de Vic
< anterior Inici Catalunya Osona Vic següent >
castellano
cercador contacte facebook

Osona

A banda d’una tradició que diu que sant Francesc havia visitat la ciutat de Vic un any abans de la seva mort, els framenors es van establir en aquesta ciutat el 1225. Hi ha constància d’una donació d’aquella data d’unes terres prop de la capella de Santa Eulàlia, amb la finalitat que s’hi establissin. En dates posteriors es troben altres donacions a favor de la mateixa casa. El 1270 van deixar aquell lloc per establir-se en un nou convent, edificat també extramurs més enllà del portal i pont de Queralt, a l’actual carrer que encara porta el nom de Sant Francesc. Aquesta casa va mantenir-se en activitat fins que el 1567 els conventuals que l’ocupaven van haver de cedir-la als observants, que ja tenien un establiment a Vic, tot i que estava situat a Calldetenes: el de Sant Tomàs de Riudeperes, on hi havien establert un col·legi. En rebre el convent en propietat, els observants van optar per continuar a Riudeperes i cedir l’antiga casa als dominics que s’hi van estar fins mitjan del segle XVII, data en que es va enderrocar.

Sant Francesc
Sant Francesc
Detall de la taula central del retaule major de Santa Clara de Vic
Museu Episcopal de Vic
Imatge de patrimoni.gencat


Bibliografia:
- COLL, Jaime. Chronica Seráfica de la Santa Província de Cathaluña. Barcelona: Imp. Her. de Juan Pablo y María Martí, 1738.
- SALARICH, Joaquin. Vich, su historia, sus monumentos, sus hijos y sus glorias. Vic: Soler Hermanos, 1854
- BARRAQUER Y ROVIRALTA, Cayetano. Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX. Barcelona: Imp. Fco. J. Altés, 1906
- SANAHUJA, Pedro. Historia de la seráfica provincia de Cataluña. Barcelona: Ed. Seráfica, 1959
- JUNYENT, Eduard. La ciutat de Vic i la seva història. Barcelona: Curial, 1980
 

Situació:

Inicialment es van establir prop de la capella de Santa Eulàlia, després van passar al carrer de Sant Francesc
No es conserva

 


Baldiri B. - Juny de 2006 / Actualitzat agost de 2012