Monestirs de
Catalunya
Franciscans observants Convent del Remei de Vic
< anterior Inici Catalunya Osona Vic següent >
castellano
cercador contacte facebook

Osona

L’origen d’aquest establiment monàstic cal cercar-lo en una capella erigida a la Mare de Déu del Remei fora ciutat, prop de la carretera de Barcelona. Més endavant els franciscans que es trobaven a Sant Tomàs de Riudeperes van interessar-se en l’erecció d’un hospital, o més aviat infermeria, en aquest lloc i van arribar a un acord amb el sacerdot que tenia cura de la capella i les autoritats eclesiàstiques per portar endavant la iniciativa.

El Remei de Vic
El Remei de Vic


El Remei de Vic
El claustre del Remei, abans de la seva destrucció
Fotografia de Gaietà Barraquer (1904)
Publicada a Las casas de religiosos...

El Remei de Vic
Estat actual dels arcs del claustre


El 1624 van aconseguir les pertinents autoritzacions, van prendre possessió del lloc i fundar la infermeria. El lloc va mantenir la devoció popular a la Mare de Déu del Remei alhora que els mateixos religiosos van anar prenent prestigi entre la població. A causa d’això, hom va prendre la iniciativa d’aixecar un convent en aquest indret i el mateix bisbe de Vic, Antoni Pascual, va finançar les obres de les primeres construccions, l’any 1685. En el Capítol Provincial de Reus, de 1693, es va donar la categoria de convent a aquest establiment. Les obres del nou edifici es van seguir durant el segle XVIII i el 1743 es va posar la primera pedra de l’església conventual, que es va poder consagrar el 1753.

El Remei de Vic
L'església del Remei


L’any 1822 el convent del Remei fou ocupat i desallotjat militarment, alguns dels frares van poder fugir però la majoria foren empresonats a Barcelona, mentre que l’establiment abandonat era víctima del saqueig. Més endavant van poder refer la casa però amb la desamortització de 1835 el lloc fou clausurat un altre cop. El 1842, el convent va passar a ésser utilitzat com caserna, però després va retornar a l’Església, altre cop caserna fins que el 1879 fou lliurat de nou als franciscans. El 1936 l’església va quedar destruïda i les altres dependències molt malmeses. Després de la guerra es va procedir a la seva restauració.
 

El Remei de Vic
El Remei de Vic després de la reconstrucció

El Remei de Vic
El Remei de Vic


El Remei de Vic
Claustre del Remei de Vic
D'una fotografia estereoscòpica de Josep Salvany (1919)
Biblioteca de Catalunya. Fons Fotogràfic Salvany

El Remei de Vic
Façana de l'antiga església del Remei
D'una fotografia estereoscòpica de Josep Salvany (1919)
Biblioteca de Catalunya. Fons Fotogràfic Salvany


  Sant Domènec de Vic
Butlleta per la construcció de l'església actual
Col·lecció particular
 

Bibliografia:
- BARRAQUER Y ROVIRALTA, Cayetano. Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX. Barcelona: Imp. Fco. J. Altés, 1906
- SANAHUJA, Pedro. Historia de la seráfica provincia de Cataluña. Barcelona, Ed. Seráfica, 1959
 

Situació:

L'actual església del Remei es troba al sud del centre històric de la ciutat, més enllà del Mèder

Baldiri B. - Juny de 2006 / Actualitzat novembre de 2011