Monestirs de
Catalunya
Carmelites descalces Monestir de Santa Teresa de Vic
< anterior Inici Catalunya Osona Vic següent >
castellano
cercador contacte facebook

Osona

El monestir de Santa Teresa de Vic fou fundat gràcies a la iniciativa d’Esperança Pradell que va ajudar la fundació amb la condició de sotmetre la casa al bisbat de Vic, per altra banda Maria Osona també va voler fundar una casa de carmelites descalces i el bisbe de Vic va treballar per unificar esforços. El 1637 va començar la fundació i el mateix any es va posar la primera pedra del nou monestir. Per formar la comunitat van arribar quatre monges del convent de Saragossa que a finals d’any es van establir en una casa propietat de Maria Osona i l’1 de gener de 1638 es va fundar de fet el nou monestir, la comunitat del qual estava formada per les quatre monges de Saragossa i quatre novícies. Cap el 1640 es van començar les obres del monestir, sota la direcció de Josep Morató. El 1646 les monges es van poder traslladar des de la casa provisional al nou establiment, després d’alguna interrupció la construcció es va donar per acabada el 1686.

Santa Teresa de Vic
Monestir de Santa Teresa de Vic


Mentrestant la comunitat havia patit una curta exclaustració el 1654 a causa d’un conflicte bèl·lic, però van aconseguir que no s’enderroqués la casa (com va passar amb altres convents de la ciutat com el de Sant Domènec dels predicadors, el Carme...). Ja al segle XIX va patir els trasbalsos de la guerra del Francès (1809), del Trienni Liberal i la desamortització de 1835 que va obligar la comunitat a no admetre més novícies des del 1835 a 1852. Més endavant, entre el 1869 i 1880 es veieren obligades a tenir un centre d’ensenyament per evitar el seu tancament. La guerra civil va obligar a l’exclaustració i dispersió de la comunitat mentre que la casa era saquejada, després del conflicte la comunitat es va tornar a aplegar al monestir, on encara continua la seva activitat.

Santa Teresa de Vic
Monestir de Santa Teresa de Vic


Malgrat la pèrdua de mobiliari patida durant la guerra civil, l’església del monestir conserva, tot i que amb pèrdues, el retaule contractat el 1703 amb l’escultor Pau Costa, que era ja acabat el 1707. També conserva la capella del Monument, obra de Carles Morató realitzada entre els anys 1751 i 1757.

Santa Teresa de Vic
Monestir de Santa Teresa de Vic


El retaule de Santa Teresa és obra de Pau Costa, que el va contractar amb la comunitat carmelita l’any 1703. És centrat per una tela amb La glorificació mística de Santa Teresa de Jesú. A la part superior es troba l’escut de l’orde a sota del qual hi ha una pintura amb Sant Miquel, als seus costats les imatges de Sant Elies i Sant Eliseu tinguts com fundadors de l’orde carmelità. Sobre l’altar es troba un manifestador cilíndric amb una pintura de l’Anunciació. Aquest retaule va patir els efectes destructius de la guerra civil i es van perdre alguns elements, que han estat reemplaçats amb obres de nova factura.

Santa Teresa de Vic
Retaule de Santa Teresa
Pau Costa (1703-1707)
Imatge facilitada pel Taller de Restauració Seguranyes

Santa Teresa de Vic
Retaule de Santa Teresa
Pau Costa (1703-1707)
Imatge facilitada pel Taller de Restauració Seguranyes


Santa Teresa de Vic
Retaule de Santa Teresa. Sant Miquel
Pau Costa (1703-1707)
Imatge facilitada pel Taller de Restauració Seguranyes

Santa Teresa de Vic
Capella del Monument
Carles Morató (1751-1757)
Imatge facilitada pel Taller de Restauració Seguranyes


Bibliografia:
- PÉREZ SANTAMARIA, Aurora. El retaule de Santa Teresa de Vic, obra de Pau Costa. Ausa, núm. 121, 1989
- PÉREZ SANTAMARIA, Aurora. Una nueva aportación a la obra del escultor Pau Costa. Boletín del Seminario de Estudios de Arte y Arqueología, vol. 56, 1990
- Aquesta casa és un cel... Vic: Monestir de Santa Teresa, 2005
- ASTURIOL CASTELLÓ, Elisenda. Tres contractes inèdits sobre els retaules de l'altar major de l'església del convent de carmelites descalces de Santa Teresa de Vic i els seus artífexs. Ausa, núm. 165, 2010
http://www.raco.cat/index.php/Ausa/article/view/213234
Enllaç:
- Monestir de Santa Teresa
- Taller de Restauració Seguranyes (imatges retaules)

Situació:

El monestir està situat a llevant del nucli vell, a la porta de Santa Eulàlia

 

Baldiri B. - Juny de 2006 / Actualitzat agost de 2012