Monestirs de
Catalunya
Carmelites descalços Convent de Sant Jeroni de Vic. Sant Josep
< anterior Inici Catalunya Osona Vic següent >
castellano
cercador contacte facebook

Osona

Aquest convent de carmelites descalços es va poder fundar a la ciutat de Vic gràcies a una deixa testamentària de fra Baptista de Sant Jeroni segons el seu testament redactat l’any 1641 abans de professar. En ell declarava la seva voluntat de fundar la casa de Vic i que estaria dedicada a sant Jeroni, en record del seu pare, Jeroni Guerau. El 1642 els carmelites van demanar a la ciutat el permís per establir-se, alhora que també fossin facilitats els terrenys necessaris per poder-ho tirar endavant. El mateix any els foren concedits uns terrenys al carrer Manlleu i també els van facilitar unes cases on es van establir de manera provisional, cosa que ja van poder fer realitat el 19 de març de 1642.

Conangle
Claustre del convent, ara traslladat a Santa Magdalena de Conangle


Malgrat aquesta favorable situació, l’oposició de la família del fundador, que va impugnar la herència, va fer trontollar la iniciativa que va estar a punt de quedar en res, però finalment el 1656 s’arribà a un acord que va permetre la continuïtat del projecte i demanar un altre cop terrenys on establir-se, ja que encara no havien pogut començar les obres al carrer Manlleu. Finalment l’any 1663 es va poder posar la primera pedra del convent que s’hauria d’aixecar segons el projecte de fra Josep de la Concepció. El convent es va acabar el 1679 però l’església no es va poder inaugurar fins el 1696.

Sant Jeroni de Vic
El convent a Plano industrial y comercial de Vich (1881)
Institut Cartogràfic de Catalunya


La casa va mantenir-se fins l’exclaustració de 1835, quan tenia una comunitat de vuit membres. Els edificis van quedar afectats per les reformes urbanístiques del sector. Barraquer diu que en la seva visita del 1897 l’església es trobava en ruïnes i el convent era la seu d’un centre d’ensenyament (el col·legi de Sant Miquel dels Sants, que encara continua aquí la seva activitat) i una altra part estava adaptada per habitatges. El claustre d’aquest convent es va traslladar a Santa Magdalena de Conangle.

Sant Jeroni de Vic
Fotografia del curs 1941-42 del col·legi de Sant Miquel dels Sants
al claustre del convent, ara a Santa Magdalena de Conangle
Fotografia: www.santmiqueldelssants.cat


Sant Jeroni de Vic
El desaparegut convent de Sant Jeroni i Sant Josep de Vic


Bibliografia:
- BARRAQUER Y ROVIRALTA, Cayetano. Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX. Barcelona: Imp. Fco. J. Altés, 1906
- JUNYENT, Eduard. La ciutat de Vic i la seva història. Barcelona: Curial, 1980
- NARVÁEZ CASES, Carme. El tracista fra Josep de la Concepció i l’arquitectura carmelitana a Catalunya. Barcelona. 2002
- Enciclopèdia.cat: Josep de la Concepció [en línia]
- Enciclopèdia.cat: les Masies de Roda [en línia]
 

Situació:

El convent es trobava al nord del centre històric, al carrer de Manlleu

 

 

Baldiri B. - Juny de 2006 / Actualitzat agost de 2012