Monestirs de
Catalunya

Carmelites calçats

Convent del Carme de Camprodon / La Concepció
< anterior Inici Catalunya Ripollès Camprodon següent >
castellano
cercador contacte facebook

Ripollès

El convent de frares carmelitans calçats de Camprodon era dedicat a la Puríssima Concepció. Fou fundat el 1352, sota el papat de Climent VI, qui va atorgar la butlla corresponent; possiblement la fundació efectiva es faria poc després. L’impulsor d’aquest nou establiment fou Jaume Costa i Pere el Cerimoniós el va posar sota la seva protecció. L’antipapa Benet XIII (el papa Luna), que fou papa entre el 1394 i 1417, va atorgar indulgència als qui participaven en la construcció del convent camprodoní.

El Carme de Camprodon
El Carme


El Carme de Camprodon
Portal de l'església

El Carme de Camprodon
El presbiteri abans de la restauració


En la fundació hi va participar l’abat del monestir de Sant Pere de la mateixa localitat, Bernat de Folcrà, que va cedir els terrenys a canvi de la obligatorietat dels carmelites d’assistir a determinats oficis celebrats al monestir benedictí, a més de la percepció de rendes. El convent va viure sempre a l’ombra de Sant Pere, tant per la rellevància d’aquell, com per les condicions de cert sotmetiment pactades en la fundació.

El Carme de Camprodon
El Carme abans de la restauració

El Carme de Camprodon
El Carme abans de la restauració


En el segle XIV va començar a patir una llarga època de decadència en part a causa d’una epidèmia de pesta, que va afectar la població de Camprodon. La seva comunitat era molt reduïda. Va patir els efectes de la Guerra dels Segadors, quan la vila fou ocupada els anys 1655-56 i el seu prior expulsat mentre el convent va patir destrosses. El 1790 va tornar a quedar ocupat per les tropes franceses, i fou saquejat un altre cop. Fou clausurat definitivament del 1835, quan només tenia una comunitat de 3 o 4 membres.

El Carme de Camprodon
Església del Carme

El Carme de Camprodon
El presbiteri


 

El Carme de Camprodon
El Carme

 


Bibliografia:
- VELASCO BAYON, Balbino. Historia del Carmelo español. 3 vols. Roma: Institutum Carmelitanum, 1990-94
 

Situació:

L'església del Carme és a la Vila de Baix. Al centre de Camprodon

 

Baldiri B. - Juny de 2006 / Actualitzat maig de 2011