Comanda de Gardeny

Santa Maria de Gardeny / Gardenno / Gardenum

(Lleida, Segrià)

Comanda de Gardeny
Comanda de Gardeny
L'església de Santa Maria i el castell

El castell de Gardeny és conegut històricament des de l'època romana, hom l'ha identificat com el lloc on es va establir un campament militar a mitjans del segle I aC durant la guerra civil entre Cèsar i Pompeu. Més endavant, durant l'ocupació islàmica i a causa de la seva posició estratègica, hom va aprofitar per a bastir-hi una defensa. Un cop conquerida Lleida, el 1149, el comte Ramon Berenguer IV, que havia utilitzat el castell de Gardeny per a assetjar la ciutat, va cedir el lloc a l'orde del Temple, que hi va establir una comanda.

Comanda de Gardeny
Comanda de Gardeny
Muralla i entrada al recinte

Des del 1152 hom comença a trobar documentació escrita d'aquesta casa templera i el primer comanador conegut és Pere de Cartellà, el 1156. A partir d'aquest moment la riquesa i importància del lloc va créixer de forma notable, incrementant la superfície de conreus i finques a la seva disposició, d'altra banda també disposaven de bestiar i molins. El 1289 fundaren una sotscomanda a Torres, arran de la donació del castell de Torres per part del bisbe de Lleida. La comanda templera va tenir vigència fins a l'any 1314. Quan es va abolir l'orde, hom el va cedir als hospitalers, com a priorat. L'orde de l'Hospital ja tenia un establiment a la ciutat, la comanda de Casa Antiga, a Gardeny s'hi va establir una nova comunitat, independent d'aquella. Va perdurar fins al segle XVIII, quan es va convertir en caserna.

Es conserva bona part del castell, l'església de Santa Maria i de les defenses. El castell és una construcció templera del segle XII. L'església, amb absis poligonal, és romànica de transició, de la segona meitat del segle XII, on recentment s'hi han trobat restes de decoració mural, potser del segle XIII. Pel que fa a les muralles, són molt posteriors. Als segles XVII i XVIII s'hi van fer importants obres de fortificació, el lloc va participar en els esdeveniments militars de les guerres dels Segadors i de Successió. Darrerament, s'hi havia establert una base militar, que fou definitivament abandonada el 1996, venent la propietat a la Paeria. Ara s'ha obert al públic i és en vies de restauració.

Comanda de Gardeny
Comanda de Gardeny