Sotscomanda d'Algars

Castell d’Algars / castell de Sant Joan / capella de Sant Joan

(Batea, Terra Alta)

Castell d'Algars

La sotscomanda d'Algars tenia la seva seu en el castell, les restes del qual són dalt d’un turó prop del riu del mateix nom. Les fortaleses d'Algars i de Batea figuraven dins els límits del terme de Miravet en la donació que, l’any 1153, va fer Ramon Berenguer IV als templers.

Castell d'Algars

El 1205 es va atorgar una carta de població, però en aquell moment no va tenir prou incidència en el territori. Després de diversos litigis relacionats amb la possessió d'aquestes terres, trobem documentat el primer comanador d'Algars el 1221: Guillem de Clariana, depenent de Miravet. El repoblament d’aquest territori no va tenir efectes fins ben entrada la segona meitat del segle XIII. El 1317, amb la dissolució del Temple, l’establiment va passar a mans dels hospitalers. De l’arruïnat castell d’Algars es conserva algun mur i un arc apuntat i darrerament ha estat excavat. Sota seu s’aixeca la capella de Sant Joan, d’una nau amb coberta que descansa sobre arcs de diafragma apuntats.

Castell d'Algars
Castell d'Algars