Priorat de Sant Joan de Viu

Sancti Johanis Vivitano

(el Pont de Suert, Alta Ribagorça)

Viu de Llevata
Viu de Llevata
L'església de Sant Joan de Viu estava situada dins el territori de Viu de Llevata

El 947 l'església de Sant Joan de Viu fou cedida a Lavaix amb la finalitat que els benedictins d'aquell monestir, que estava situat molt a prop, hi fundessin un priorat. Sembla que no va assolir mai importància i degué patir la crisi que també passava l'abadia de Lavaix. Al segle XII ja era una església, que va continuar depenent de Lavaix fins a la desamortització. Hom desconeix la seva situació, hi ha dues opinions sobre aquest punt, la primera situa el priorat al mateix penyal on hi ha el castell i sota del qual s'estén el poble de Viu de Llevata; la segona el situa més al nord, a l'altre costat del riu Viu.