Monestir de Santa María de Jesús d'Àvila

Clarisses d’Àvila / Las Gordillas

(Àvila, Àvila)

Santa María de Jesús d'Àvila

La fundació del monestir de clarisses de Santa María de Jesús de la ciutat d’Àvila, també conegut amb el nom de “Las Gordillas”, fou obra de María Dávila, personatge que ja havia intervingut en l’establiment dels dominics de Santo Tomás, impulsat pel seu primer marit, Fernán Núñez Arnalte, mort abans de fer realitat aquella fundació. El 1483 es va casar per segona vegada amb Fernando de Acuña de qui també va enviudar. Sense fills, va impulsar la creació d’aquest monestir.

Primerament, va professar com a terciària franciscana a Calabazanos (Palència) i el 1500 va obtenir la llicència del papa Alexandre VI per a un nou monestir de clarisses. Aquest es va fundar a Àvila, en un indret allunyat de la ciutat, anomenat “Las Gordillas”, el 1503 va professar com a clarissa en el nou monestir, acompanyada d’altres terciàries de Calabazanos. El 1504 era l’abadessa de la nova comunitat, càrrec que va ostentar fins a la seva mort, el 1511. A causa de la manca de condicions de l’indret, el 1552, la comunitat va decidir el seu trasllat a la ciutat d’Àvila, en un indret prop de la Catedral.

Al cap de cinc anys es van poder traslladar al lloc definitiu, un convent aixecat gràcies al llegat testamentari de la fundadora que va garantir la seva subsistència econòmica fins al segle XIX, quan a causa de la situació social provocada per la guerra del Francès, va començar la seva decadència, agreujada pels efectes de la desamortització (1836) que van ocasionar la pèrdua de bona part dels seus béns, tot i que la comunitat va continuar en el monestir. Ja al segle XX, també va patir les conseqüències indirectes de la Guerra Civil. Van conservar el monestir fins al 1973, quan es van tornar a desplaçar a la rodalia de la ciutat, l’antic convent va caure en ruïnes, només l’església es conserva en bones condicions.